Никога не е съществувала македонска нация, заяви гръцкият премиер

OFFNews 20 януари 2018 в 18:55 12763 5

Никога не е съществувала македонска нация, заяви гръцкият премиер

Никога не е съществувала македонска нация, както не е съществувала и нация на атиняните или спартанците, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за неделното издание на в. "Етнос", съобщава БТА, като цитира агенция МИА.

"Антична Македония беше голяма сила в древния гръцки свят, която се разшири, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония", казва още Ципрас в интервюто за "Етнос".

Той посочва, че от 7 в. нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. Сега географската област Македония е разделена между три държави, отбелязва премиерът.

"В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония", казва Ципрас.

Той обаче смята, че не е абсурдно терминът Македония да бъде включен в едно сложно име, с географско или времево определение, "така че да бъде ясно, че никой няма претенции за територията или историята на други народи".

В интервюто Ципрас говори подробно за спора за името на Македония, посочва какво име е приемливо за гръцкото правителство и подчертава важността на въпроса за иредентизма, посочва МИА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

21.01 2018 в 12:22

" Те остават най-доволни от резултатите, тъй като според тях във вените им течала 30% от кръвта на древните македонци, а в тези на гърците само 5%.[50"> В тази връзка „изследването“ предизвиква балкански скандал и малко след това е свалено от сайта на компанията."

25665

4

Victimized

21.01 2018 в 12:22

"Швейцарската фирма за генетични изследвания „iGENEA“ публикува на сайта си през 2009 г. свое „изследване“. В него се твърди, че е анализиран генетичния принос на различни исторически племена, който можел да се идентифицира в гените на модерните хора. Според директорката на фирмата във вените на българите течала 49% тракийска, по 15% славянска и елинска кръв, 11% от гените ни идвали от античните македонци и 8% от финикийците. На въпрос на български репортер защо в изследването няма отчетени прабългари, тя заявява, че за нея изконното население на българските земи са траките и в този смисъл те са истинските прабългари.[49"> Със своето проучване, в което са включени редица европейски народи се оказва, че учените от Цюрих в известен смисъл подкрепят тезите на македонците, които се мъчат да наложат пред света, и най-вече пред своите съседи, съмнителни твърдения за своя древен произход"

11977

3

МБ

21.01 2018 в 11:40

Той обаче смята, че не е абсурдно терминът Македония да бъде включен в едно сложно име, с географско или времево определение, "така че да бъде ясно, че никой няма претенции за територията или историята на други народи".

Лесна работа, името СЗМ - Северозападна Македония би свършило работа. Ама да не поискат някои на картата да има и СИМ

16193

1

SC

20.01 2018 в 22:00

Аз от колко време предлагам да си я поделим с гърците и албанците, ама нали държим да се преструваме на вежливи...