Вече е официално: Договорът с Македония ратифициран от българския парламент

Последна промяна на 18 януари 2018 в 10:24 4576 4

Официално и единодушно българският парламент ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Преди броени дни същото се случи и в Македония.

Документът беше подписан на 1 август на церемония в македонската столица от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Това стана след десетина години отлагане.

С договора двете страни признават, че имат "обща история" и нямат териториални претенции една към друга.

Влизането му в сила трябва да постави ново начало на съседските отношения и да отвори вратите за евроинтеграция на Македония.

В Народното събрание нямаше много ожесточени реплики, като най-силно и емоционално изказване направи социалистът Валери Жаблянов, като от неговите думи тръгна и самият дебат.

"Този договор е недоносче, измишльотина", каза депутатът от БСП. Според него договорът не трябва да бъде подписван с такива "фанфари", а дори под медийно затъмнение, "за да не се срамуваме следващите столетия".

"Всички продължаваме да смятаме, че тук се е появил някакъв нов Наполеон насред Балканите, който рисува нации и граници. Няма такова нещо!", каза Валери Жаблянов и попита риторично: "Как може аргументите на този договор да са атлантически, като Атлантика е на 3000 километра. Вардар е на 300."

След Жаблянов думата от трибуната на НС пое Юлиан Ангелов от ОП.

"Надявах се да нямаме разделение, защото на всички е ясно, че един такъв договор ще допринесе за доброто и на двете държави", каза той.

Ангелов успокои Жаблянов около историческия въпрос в договора: "Всички факти ще се изясняват само на база автентични документи".

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков пък припомни как през 92-ра година българския парламент признава Македония за държава. "Направихме го без присъствието на външния министър и без председателя на парламента, но го направихме като жест и с отворени сърца", разказа Марков.

В крайна сметка договорът с Македония бе приет със 183 гласа "за" и без нито един "против" или "въздържал се".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

392

4

Андрей

18.01 2018 в 13:53

Добре известно е, че в Р.Македония наемници на чужди имперски сили години наред саботират процеса на сближаване с България. Тяхната тактика е да демонизират образа на България, зад маската на "отвоюване на собствена идентичност" да отричат безспорни факти от вековната ни обща история и да търсят единствено и само разделителни линии на противопоставяне. Предвидената в Договора мултидисциплинарна комисия е призвана да ревизира съдържанието на македонистките издания и учебници на принципа НА АКЦЕНТИРАНЕ ВЪРХУ ОНОВА, КОЕТО НИ СБЛИЖАВА, А НЕ СМРАЗЯВА ! Много важно е да се изясни историческата истина от най-новата история: 1.Формирането на македонска идентичност е продукт на Юго-Коминтерновско политическо решение и започва след 1945 г. 2.Макар и военен съюзник на фашистка Германия, България не е била държава с фашистки режим 3.Недопустимо е България да се определя като окупатор на Вардарска Македония,тъй като такъв държавен или национален субект не съществува в правния свят до 1944 г.

15313

3

Стефан

18.01 2018 в 11:47

Не знам дали тая снимка е за учебниците по фотография, но със сигурност има бъдеще.

-54

2

theprofet

18.01 2018 в 11:08

СЕНЗАЦИЯ!!! Страшно постижение!!! Браво!!! Отпуска до другата коледа и 200 заплати бонус!!!!

1012

1

Кулин бан

18.01 2018 в 10:43

БРАВО!