Ние бяхме. Украинското контраразузнаване пое отговорността за атаките срещу Кримския мост през юли

Морските дронове са уникална разработка на СБУ, произвеждана в подземен завод в Украйна, службата показа видео с атаките

OFFNews 16 август 2023 в 11:12 5198 0

Снимка Скриншот CNN

Службата за безопасност на Украйна, СБУ, която осъществява контраразузнавателна, антитерористична и антикорупционна дейност, стои зад атаките през юли срещу Кримския мост, десантния кораб „Оленогорский горняк“ и нефтения танкер „SIG“, съобщи ексклузивно за CNN шефът на СБУ Васил Малюк. Всички атаки са извършени с морски дронове, уникална разработка на СБУ, а службата показа и видео от първо лице на атаките.

Морските надводни дронове, които успешно атакуваха руски цели през юли са собствена техническа разработка на СБУ, обяви Молюк.

„Към тази разработка нямат отношение никакви частни компании. Камите дронове извършиха атаки на Кримския мост през юли 2023 година, на корааба „Оленогорский горняк“ и на петролния танкер „SIG“, призна за първи път от страна на официален Киев Васил Малюк.

По думите на шефа на украинското контраразузнаване над разработката на дроновете и тяхното производство работи колектив на СБУ, подпомаган от граждански инженери и IT специалисти.

"Морското бебче" е уникална разработка на СБУ и се произвежда в подземен завод в Украйна. Шефът на СБУ обещава изненади.

„Производството на нашите дронове се осъществява в един от подземните заводи на територията на Украйна. Към момента в процес на планиране и реализация при нас има много различни интересни операции, по-специално в акваторията на Черно море. Обещавам ви, че това ще бъде изненада, особено за нашите врагове, подчерта Васил Малюк.

Разкривайки малко повече подробности за спецоперациите, ръководителят на СБУ отбеляза пред CNNу че самата служба е била автор на съответните оперативни разработки и по-нататъшната им успешна реализация заедно с ВМС на СБУ.

„Подхождаме балансирано към всяка специална операция на море. По същество седем пъти мерим, един път режем. Но го правим бързо и мобилно. Жилим врага направо в сърцето“, допълни шефът на контраразузнаването в Киев.

Малюк добавя, че морските дронове, които са нанесли щети на Кримския мост през юли 2023 година по инициатива на специалния състав „Sea Baby“, или „Морско бебче“. Създателите определено са търсили закачка с името на дрона-камикадзе, тъй като на украински то звучи "морський малюк" и е заигравка с фамилията на шефа на СБУ Малюк. Затова военните го наричат и "бебето на Малюк". Дроновете са оборудвани с бойна част с тегло 850 килограма.

За поразяването на десантния кораб „Оленогорски горняк“ и петролния танкер са използвани два специални надводни дрона, всеки с по 450 килограма бойна част.

В разговора за CNN Малюк акцентира също върху това, че всички поставени от службата цели са напълно законни според украинските закони и нормите на международното право. Също така, казва шефът на СБУ, западните партньори на Украйна не вземат участие в провеждането на тези специални операции, но активно черпят уникалния опит на СБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!