Няма потвърден случай на коронавирус у нас и след повторните проби

СЗО повиши степента на опасност, заразата е вече в над 50 страни

OFFNews 29 февруари 2020 в 07:58 2053 0

Няма потвърден случай на коронавирус у нас, пробите, изследвани повторно, са отрицателни, обяви тази сутрин проф. д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и националния оперативен щаб. 

Седем лица са изследвани и пробите им са отрицателни. В националната лаборатория има 15 проби, които също са отрицателни. Трите отрицателни проби от Националната лаборатория бяха потвърдени като отрицателни във ВМА. Същото се случи и в лабораторията – трите наши проби също са отрицателни. Смятаме, че на този етап резултатите са потвърдени. Няма случай на коронавирус у нас., обобщи ген. Мутафчийски.  

„Случаите в Европа са над 1700, смъртността е относително ниска, по-малко от 2%. В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА. Постоянно пристигат резултати от други болници. Към края на деня ще обявим колко са изследвани”, добави той.

Световната здравна организация (СЗО) повиши на максимално равнище глобалния риск от разпространение на коронавируса, но подчерта, че спирането му все още е възможно с прекъсване веригата на предаване.

Страхът и дезинформацията са най-големите предизвикателства, посочва агенцията на ООН.

Потвърдени случаи вече има в над 50 страни, но при данните засега не може да се говори за глобална пандемия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!