Няма дим без огън: Пожарите през последното денонощие в Крим – подготовка за настъплението на ВСУ

OFFNews 30 април 2023 в 15:59 11457 6

Снимка Известия

Двата пожара в събота - на територията на анексирания от Русия Кримски полуостров и в тила на руснаците не са случайни, съобщават източници в Киев. Вчера горяха едновременно горивна база в Крим и руски завод в Перм. Според Наталия Хуменюк, говорител южното командване на ВСУ, унищожаването на логистиката на руските войски е част от подготовката на украинската армия за контранастъпление.

Пожарът в горивната база в Севастопол предизвика голямо безпокойство както сред жителите на окупирания полуостров, така и сред военните. В рускоезичните канали в Телеграм се забелязва паника, като мнозина се опитват да бягат от полуострова, в това число и семействата на военнослужещи. Това се потвърждава и от Хуменюк, която казва, че „по всички възможни маршрути“ руснаците се евакуират от Крим.

Украински медии показаха видео, на което се вижда задръстване на Кримския мост, свързващ Крим с Краснодарския край в Русия. Според неокончателни преценки в резултат на съботния пожар в Севастопол са унищожени около 10 резервоара с петролни продукти с обща вместимост около 40 хиляди тона.

Пак в събота дойде новината и за пожара в завод в Перм, където се произвежда металургично и военно оборудване. Както твърди порталът РБК – Украйна горящият завод е единствената компания в Русия, която произвежда Реактивни системи за залпов огън. „След пристигане на място се установи, че гори трансформаторната кутия. За потушаване на пожара бяха привлечени сили на руското Министерство на извънредните ситуации. На мястото пристигнаха 37 души и 10 единици техника", съобщиха местните власти в събота.

В петък министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че "подготовката за предстоящото контранастъпление е към своя край". Той призна, че военните преминават обучение за използване на оръжия, доставени от Запада.

Резултатът от контранастъплението се очаква да бъде критична повратна точка във войната , от която ще стане ясно дали Украйна ще си върне по-голямата част или цялата окупирана територия, или ще бъде принудена от съюзниците да седне с Русия на масата за преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

30.04 2023 в 20:13

Успех

1000

4

PaulPierce

30.04 2023 в 19:00

те ако тръгнат да атакуват, ще го съобщят предварително във всички медии :)

2073

2

Johnny B Goode

30.04 2023 в 16:53

Борисов, като си такъв специЯлист по какво се подготвя, я кажи що така? Кой кого нападна, какви бяха целите, къде щеше да има парад на победата?
Пообясни малко на простосмъртните.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews