Няма да участваме в силите на НАТО в Полша и Прибалтика

OFFNews 09 юли 2016 в 13:12 3122 4

Снимка БГНЕС архив

Не се предвижда България да участва под каквато и да е форма при военното разполагане на военни сили на НАТО в Полша и Прибалтика. 

Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на Срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

Там водеща роля имат рамковите държави, които ще поемат своите отговорности, уточни министърът.

По отношение на възможността за засилено присъствие на сили на Алианса в Черно море министърът на отбраната припомни, че по силата на Конвенцията от Монтрьо чужди кораби не могат да присъстват в неговата акватория повече от 21 дни, което означава, че ако подобна инициатива бъде реализирана, тя ще бъде извършвана на ротационен принцип.

Министър Ненчев коментира и предприетите до момента, както и предстоящите действия за укрепване на източния фланг на Алианса, като заяви, че България ще се придържа стриктно към общата програма, която страните-членки приемат.

"Тези планове се уточняват в края на всяка година, т. е. през октомври-ноември се взимат решения за програмата и плановете на НАТО за следващата година", уточни той и припомни, че според Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната във всеки един момент в страната ни могат да присъстват до 2 500 американски войници, като със заповед на министъра на отбраната броят им може да достигне 5000, без да е необходима санкция на Министерския съвет или на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови