Няма да сменим курса си под икономически натиск отвън, закани се Ердоган

OFFNews 18 август 2018 в 16:11 3292 1

Турция няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред конгреса на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието, предаде ТАСС.

По-рано "Мудис" и "Стандард енд Пуърс" понижиха кредитния рейтинг на Турция, първата - до равнище Ba3, втората - до B3.

"Противниците на Турция използват против нас икономически натиск. Страната ни обаче не възнамерява да променя своя курс. Не са успели и няма да успеят да сломят Турция", заяви той.

Според него "определени сили" заплашват страната с икономически натиск и спад на курса на турската лира, но "ние сме готови да противостоим".

"Турция няма да се поддаде на натиска на тези страни, които я наричат свой стратегически партньор, но при това възприемат нашата страна като стратегическа цел за оказване на натиск", посочи Ердоган в речта си. Според него тези сили (президентът не назова САЩ) са се опитали да извършат икономически и политически преврат в Турция.

На 10 август американският президент Доналд Тръмп одобри удвояване на митата за стомана и алуминий за Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.

"Днес някои хора се опитват да ни сплашват чрез икономика, чрез лихвени проценти, валутен курс, инвестиции и инфлация. Ние им казваме: ние виждаме вашите игри и ви отправяме предизвикателство", заяви Ердоган.

В речта си той заяви отново готовност за провеждане на антитерористични операции в Сирия и Ирак:

"Ние сме решени да отстраним в Сирия и Ирак опасностите, които произтичат по адрес на нашата страна. Ние ще направим по протежение на нашите граници от Суруч до Джизре това, което направихме по-рано в Джараблус, Ал Баб и Африн".

На 12 август Ердоган изрази готовност да освободи нови зони от терористи в Сирия и да ги присъедини към териториите, на които Анкара проведе по-рано операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

18.08 2018 в 23:40

Естествено, че ще го смениш. Макар че, по-вероятно ще сменят тебе.
Пропусна да се извиниш челобитно на Путин, за оня самолет. Пък вече се дървиш на Тръмп.
Аз разбира се не съм историк, и не разбирам нищо от политология. От геополитика - хептен.
Но в моето детство, обикновенно скроявахме капата на особено нахалните.
Не мисля, че светът се е променил кой знае колко.
Бегай от тука, ердогане! Немаш работа в Родопите! Ще срещнеш не само Динко от Ямбол.