Независимая газета: Путин да поиска от Борисов обезщетение за Южен поток

Борисов бил държавник с далеч по-голяма тежест от Радев, според руското издание

OFFNews 30 май 2018 в 09:13 5598 0

Снимка БГНЕС - архив

Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат втори шанс, прогнозира руският в. "Независимая газета" по повод предстоящата среща между президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов. 

Изданието цитира думите на президента Румен Радев, че в последните седмици българското е излязло от летаргията по отношение на Русия. За това свидетелства и отказът на София да експулсира руски дипломати заради "случая Скрипал". Причината е липсата на достатъчно доказателства, че Русия е замесена в отравянето на шпионина, според всекидневника. 

Много години преди това София сякаш изпреварваше антируските инициативи на Запада и се проявяваше като "ненадежден партньор" с провалянето на твърде важни съвместни проекти с Русия като петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", коменитира "Независимая газета" в статията "София иска да се реабилитира в очите на Москва". Газопроводът би могъл да доведе до намаляване на цените за транзит на газа за Балканите и Италия, подчертава изданието. 

И ето - обрат в двустранните отношения - Путин съзря във визитата на Радев "добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения" след над десетгодишно прекъсване, се казва в статията на "Независимая газета". Българският президент обаче има доста слабо влияние върху вземането на ключови икономически решения, напомня вестникът. Преговорите на Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов - държавник "с далеч по-голяма тежест", отбелязва вестникът.

Инициативата на България да се върне към идеята за газопровода получи в Брюксел подкрепа от същите чиновници от ЕС, които едва преди четири години предупреждаваха, че монополизмът е пагубен, като визираха Русия, изтъква изданието.

Източник от българската делегация обяснил, че рязката промяна в позициите на София и Брюксел се дължи до голяма степен на опасения по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и преден пост на НАТО Турция се превърна в рекетьор на ЕС покрай миграционната криза. И е напълно вероятно в отговор на евентуални западни санкции Анкара да блокира доставките на газ в Европа от Русия през "Турски поток". Затова според източника е било решено, че южната тръба към Европа е по-добре да мине през България, която при това мечтае да стане нов газов хъб, твърди "Независимая газета".

Вестникът препоръчва на руските власти, предвид горчивия опит досега, да настояват пред София и ЕС за "железобетнни" гаранции, че строежът на газопровода няма да бъде спрян. 

Впрочем не е зле руските власти да повдигнат темата за обезщетения заради провала на неосъществения "Южен поток", допълва "Независимая газета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews