Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Независима проверка: Жертвите от удара по болницата в Газа не са 471 - както твърди Хамас, а максимум 50

Би Би Си призна: Сбъркахме с обвинението срещу Израел за удара по болницата

Александра Маркарян 20 октомври 2023 в 16:25 7770 1

1

Снимка Osinttechnical

1

Броят на жертвите при взрива от паднала ракета в двора на болницата в град Газа е силно преувеличен. Това е заключението на независимо чуждестранно разузнаване и европейски източници, цитирани от Jerusalem Post.

Местни източници от град Газа - който е под контрола на терористичната организация "Хамас" - твърдят, че в болницата са загинали 471 души. Но източникът е уверен, че те наброяват от 10 до 50 души.

Болницата бе поразена от паднала ракета на "Палестински ислямски джихад", след което терористите - извършили клането над 1400 цивилни в Израел на 7 октомври - побързаха да обвинят за удара Израел, без да представят никакви доказателства за твърдението.

Разследването отне ден на Израел и след него армията представи доказателства, че ракетата е изстреляна от територията на Ивицата Газа, а целият анклав се управлява от "Хамас", в него няма израелски части.

Френският Le Monde отбелязва в анализ от четвъртък, че на проверени видеозаписи от района миг след експлозията се виждат най-малко 15 безжизнени тела. Четири от тях са били на бебета.

Какво се вижда на снимките?

Източникът на разузнавателна информация с отворен код OSINTtechnical в X (преди Twitter) анализира инцидента, като използва сателитни снимки, получени чрез сателита SkyWatch. Той отбелязва, че в района около болничния комплекс не може да се забележи голяма разлика между деня преди и деня след взрива. OSINT проучва гробището, от което се твърди, че е бил изстрелян снарядът - според прихванат телефонен разговор, публикуван от ЦАХАЛ. В записа на ЦАХАЛ двама души - от "Хамас" и "Палестински ислямски джихад" - потвърждават, че той е паднал в болницата, а не в Израел, за където е бил предназначена.

Гробището се вижда западно от болничния комплекс.

Източникът твърди, че може да се потвърди, че загиналите са между 30 и 50 души.

Образувалият се кратер не е голям - метър на метър, с дълбочина около 30 см.

Непосредствено след удара по болницата "Хамас" обвиниха Израел за него, а - след проверка - Израелските отбранителни сили доказаха, че това не е вярно.

Реакцията големи световни медии с огромен авторитет обаче провокира критики поради неспазване на журналистически стандарти: те разпространиха версията на "Хамас" без проверка, без да го подложат на съмнение. Твърдението, че Израел е ударил болница взриви нова вълна от антисемитски протести, особено в Близкия изток.

Днес една от тях - Би Би Си - призна, че са допуснали грешка.

Британската обществена радио- и телевизионна мрежа призна, че нейният репортер в Газа е допуснал грешка, тъй като е хвърлил обвинения срещу Израел на живо в ефир.

Ветеранът кореспондент на Би Би Си Джон Донисън съобщи на живо в ефир, че болница в Ивицата Газа е била ударена от ракета или снаряд. Донисън, който работи за базираната в Обединеното кралство телевизия от 25 години, каза на зрителите, че Би Би Си се е свързала с Израелските отбранителни сили за отговор на инцидента, и добави: "Но е трудно да се разбере какво друго би могло да бъде това, като се има предвид размерът на експлозията, освен израелски въздушен удар или няколко въздушни удара".

В четвъртък Би Би Си публикува корекция на уебсайта си, чрез която признава, че е било "погрешно" Донисън да спекулира по начина, по който го е направил за това кой е ударил болницата. "Приемаме, че дори в тази бързо развиваща се ситуация е било погрешно да се спекулира по този начин, въпреки че той [Донисън] в нито един момент не е съобщил, че това е израелски удар", гласи изявлението.

"Това не представлява цялата продукция на Би Би Си и всеки, който гледа, слуша или чете нашите репортажи, може да види, че сме изложили конкуриращите се твърдения на двете страни за експлозията, като ясно сме показали кой ги казва и какво знаем или не знаем", се казва в изявлението на Би Би Си.

Изявлението на Би Би Си идва след критики за отказа ѝ да нарича "Хамас" терористична организация, а членовете ѝ определя като "бойци", а не като "терористи", въпреки че "Хамас" е призната за терористична организация в Обединеното кралство от 2021 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

20.10 2023 в 16:44

Сиреч фелистимците бомбардираха собствената си болница (кат поубиха няколко десетки от своите).
Е ми да им я построим отново, айде.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews