Невиждан от десетилетия порой в Сеул: 8 жертви, 14 ранени, 6-има изчезнали, 163-ма без дом

OFFNews 09 август 2022 в 13:54 1594 0

Сеул

Снимка БТА/АП

Сеул

Най-малко 8 души загинаха, 14 бяха ранени, а шестима са изчезнали при наводнения, причинени от проливни дъждове в столицата на Южна Корея Сеул. 163-ма са останали без дом.

Валежите в понеделник вечерта потопиха пътища, наводниха метростанции и причиниха прекъсване на електрозахранването в града и съседните провинции.

В някои райони са паднали количества невиждани от 80 г. насам, съобщи Корейската метеорологична агенция, цитирана от Би Би Си.

Снимки показват „реки“, течащи по стълбите на метрото; паркирани автомобили, потопени до прозорците им; хора във вода до коленете.

В целия Сеул тази сутрин се виждат разрушения. Но истинската трагедия се случва в розова къща, чиито малки изпочупени прозорци надничат точно над паважа. В полуподземния апартамент, известен като банджиха, подобен на мазе, са се удавили трима души, до които спасителите не са успели да стигнат, тъй като водата на улицата се покачила до нивото на кръста. Жертвите са две сестри на около 40 г. и 13-годишната дъщеря на една от тях.

Сун У живее в апартамента над семейството от 10 години. Когато се прибрал вкъщи към 20 ч., домът им вече бил потопен. "Чувствам се съсипан от тази трагедия - казва той. - Ако се бях прибрал по-рано, може би щях да ги спася."

Потопеното жилище е почти идентично с апартамента, показан в наградената с "Оскар" черна комедия от 2019 г. "Паразит". Събитията от реалния живот тук напомнят за началната сцена, в която семейство отчаяно се опитва да изхвърли водата от дома си по време на проливен дъжд.

Далеч от лъскавите кули на престижния квартал "Гангнам" стотици корейци живеят в тези подземни апартаменти, а те не са пригодни за целта - отбелязва Би Би Си.

Сред останалите жертви са човек, ударен от електрически ток; човек, намерен под отломките на автобусна спирка; човек, загинал при свлачище.

В понеделник вечерта в части на Сеул, в западния пристанищен град Инчон и в провинция Кьонги са паднали повече от 10 см дъжд на час – информира агенция Yonhap. В сеулския район Донджак са отчетени над 141,5 мм дъжд на час - най-високата стойност от 1942 г. насам, според Корейската метеорологична администрация (KMA).

Останалите без дом са подслонени в училищни и други обществени сгради.

Наводнените железопътни линии наложиха спиране на железопътните превози в Сеул и Инчхон.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол нареди на държавните служители да евакуират жителите от високорисковите райони и призова предприятията да предоставят на служителите си гъвкаво работно време за придвижване във вторник сутринта.

КМА продължи да издава предупреждения за проливни дъждове в Сеул и околните столични райони и заяви, че очаква валежите в централната част на страната да продължат поне до сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови