Неофициално: Северна Корея праща оръжие на Москва. САЩ плашат със санкции

OFFNews 05 септември 2023 в 14:35 3251 1

Руският президент Владимир Путин (вдясно) поздравява севернокорейския лидер Ким Чен-ун (вляво) преди среща на 25 април 2019 г. във Владивосток, Русия. Това беше първото посещение на севернокорейския лидер в Русия.

Снимка Getty Images

Руският президент Владимир Путин (вдясно) поздравява севернокорейския лидер Ким Чен-ун (вляво) преди среща на 25 април 2019 г. във Владивосток, Русия. Това беше първото посещение на севернокорейския лидер в Русия.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун планира този месец пътуване до Русия, където ще се срещне с президента Владимир Путин - съобщи американски високопоставен източник пред CBS.

Двамата ще обсъдят възможността Северна Корея да предостави на Москва оръжия, които да ѝ послужат във войната с Украйна, твърди служителят.

Точното място на планираната среща не е ясно.

Няма официално потвърждение от нито една от двете страни.

Информацията изтече, след като Белият дом обяви, че разполага с нови данни, според които преговорите за доставка на оръжие между двете страни "напредват активно".

"Ню Йорк Таймс" твърди, че Ким най-вероятно ще пътува с брониран влак, позовавайки се отново на свои източници. Изданието твърди, че срещата между Ким и Путин може да се състои в пристанищния град Владивосток, на източния бряг на Русия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е опитал да "убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси" на Русия по време на неотдавнашното си посещение в Северна Корея. Оръжията, показани на срещата, включваха междуконтиненталната балистична ракета Hwasong, за която се смята, че е първата междуконтинентална балистична ракета на страната, използваща твърдо гориво. Това беше първият път, в който Ким отвори вратите на страната за чуждестранни гости след пандемията от КОВИД-19. Оттогава Путин и Ким са си разменили писма, в които "обещават да засилят двустранното си сътрудничество", каза той.

"Призоваваме КНДР да прекрати преговорите си с Русия за доставка на оръжия и да спазва поетите от Пхенян публични ангажименти да не предоставя или продава оръжия на Русия", заяви Кърби. Той предупреди, че САЩ ще предприемат действия, включително налагане на санкции, ако Северна Корея наистина достави оръжие на Русия.

Във Вашингтон и в Сеул има опасения относно това какво ще получи Северна Корея в замяна на подобна сделка, която може да доведе до засилено военно сътрудничество.

В понеделник южнокорейската разузнавателна служба съобщи, че Шойгу е предложил Русия, Китай и Северна Корея да проведат съвместни военноморски учения, подобни на тези, провеждани от САЩ, Южна Корея и Япония. Друго опасение е, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия в бъдеще, в момент, когато Пхенян има най-голяма нужда от тях, отбелязва Би Би Си и допълва, че е още по-притеснително, че Ким Чен Ун може да поиска от Путин да му предостави напреднала оръжейна технология или знания, за да му помогне да направи пробив в програмата си за ядрени оръжия.

Сделката обаче може да се окаже по-скоро транзакционна, отколкото стратегическа. Засега Русия се нуждае от оръжия, а гладуващата от санкции Северна Корея - от пари и храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

05.09 2023 в 15:11

Ае, мурзилките, не е ли леко унизително клошарите да просят от оригиналната Северна Корея?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика