Небето над Брюксел затворено за 20 мин. в памет на кървавия атентат

OFFNews 22 март 2017 в 07:53 2953 0

Небето над Брюксел беше затворено за 20 минути днес в памет на кървавия атентат от 22 март 2016 г.

Затварянето на въздушното пространство осигури запазването на минута пълна тишина в часа на първия взрив в залата за заминаващи пътници на международното летище - 7:58 ч. сутринта. Това бе част от възпоменателната церемония, на която присъстваха кралят и кралицата на Белгия Филип и Матилда, заедно с цялото правителство.

На летището пред взривения преди година терминал бе издигната трибуна, пред която бяха допуснати само официални лица, роднини на жертвите, както и служители от спасителните екипи, работили в деня на атентатите. Крал Филип положи венец от бели цветя пред входа на терминала, където преди година загинаха 16 души. Имената на жертвите бяха прочетени на фона на музика, изпълнена на виолончело, пред стена с надпис "Винаги ще помним 22/3".

По-късно днес в парк край аерогарата ще бъде открита възстановената статуя "С мисъл за полет" на Оливие Стрьобел, унищожена от взривяването на терористите.

Кралят, кралицата и правителството напуснаха района с влак, с който ще стигнат до Европейския квартал на Брюксел. Там те ще се прехвърлят за една спирка с метро до станцията "Малбек", поразена от терористите близо час след нападението на летището.

Европейската комисия също ще почете паметта на своя служителка, загинала при атентатите от преди година.

Общо 32-ма души загинаха в атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. Повече от 300 други бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови