Не вярвам Путин да иска пълномащабна война в Украйна, заяви Байдън

OFFNews 20 януари 2022 в 08:03 1983 1

Снимка Getty Images

Президентът на Съединените щати Джо Байдън предупреди, че Русия ще плати скъпо, ако предприеме военно нахлуване в Украйна, на пресконференция в Белия дом по повод една година от встъпването си в длъжност. 

Според него руският президент се готви да го направи, но още не е взел окончателно решение, защото преценява какви може да са последиците за Русия в краткосрочна и дългосрочна перспектива. Байдън допълни, че са подготвени санкции и икономически мерки срещу Москва в случай на инвазия. 

"Първо, не смятам, че той иска пълномащабна война. Второ, мислите ли, че той ще подложи на тест Запада, Съединените щати и НАТО? Толкова значимо, колкото може? Да, мисля, че ще го направи. Но мисля също, че ще плати сериозна и ужасна цена за това, която сега дори не подозира", заяви президентът на САЩ Джо Байдън. 

Байдън често е критикуван, че дава по-малко пресконференции от всеки от петимата си предшественици, както и че участва в по-малко интервюта. Този път в продължение на час и 50 минути той отговаря на въпроси за справянето с пандемията от КОВИД-19, отношенията с Русия и бъдещето на американската демокрация. 

Байдън призна, че пандемията е изтощила и обезверила американците, но настоя, че "САЩ са в по-добро положение в сравнение с досега, очевидно по-добро, отколкото преди година". Той увери, че няма да има връщане към практиката на локдауни и затваряне на училища заради варианта Омикрон, но призна, че е трябвало по-рано да се засили кампанията по тестване, съобщи БТА. 

Президентът отговаря на въпроси и за ядрените преговори с Иран, инфлацията в САЩ, политическото разделение, мястото на вицепрезидента Камала Харис на изборите през 2024 г., търговските отношения с Китай и компетентността на правителството.

Той обеща действия по отношение на инфлацията и пандемията и обвини републиканците, че вместо да представят свои собствени идеи, са се съсредоточили върху съпротивата срещу неговите законодателни предложения.

Подкрепата за Байдън в социологическите проучвания намалява, а негови законодателни инициативи са блокирани в Конгреса. Инфлацията в САЩ се покачи до 7 процента от 1,7 на сто, колкото беше при встъпването му в длъжност. Подобно равнище на инфлация не е виждано в САЩ от поколение. Демократите се готвят за погром на междинните избори, ако той не успее да преобърне нещата, отбелязва АП.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови