''Не мога да я оставя. Тя иска да спи в собственото си легло'': Жителите на Авдеевка нямат сили да напуснат дома си

Русия започна голяма офанзива срещу украинския град по-рано този месец. Боевете се засилиха през последните дни

Кристина Минчева 24 октомври 2023 в 12:02 7544 3

Авдиевка, Украйна

Снимка GettyImages

Разрушения в Авдиевка, Украйна

Докато руските ракети разбиват града ѝ, Хана отчаяно се опитва да избяга, но възрастната ѝ майка отказва да си тръгне.

„Не мога да я оставя. Тя иска да спи в собственото си легло. Тя е на 71 години и има проблеми с краката. Ако остане сама, не може да вземе дори вода или дърва за отопление", разказва Хана пред Би Би Си. 

Апартаментът на двете жени би трябва да бъде място, на което да се чувстват защитени, но - уви, сега домът им не е нищо повече от няколко квадратни метра на петия етаж, оглушаван от непрекъснати въздушни удари и бомбардировки.

Живеещи в несигурност, Хана и майка ѝ са сред последните останали жители на Авдеевка - стратегически важен град, който се намира точно на фронтовата линия в Източна Украйна.

За града и останалите едва 1000 жители в него разказва Би Би Си.

Повечето хора са избягали. В града се водят битки от 2014 г., но от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. броят на населението значително е намалял - от повече от 30 000 души, в момента в града са останали малко над 1000.

Русия започна голяма офанзива срещу Авдеевка по-рано този месец и боевете се засилиха през последните дни. Украинският президент Володимир Зеленски определи ситуацията като "особено тежка".

„Прозорците и вратите са счупени навсякъде. Трудно е да ги поправим, защото всеки ден има атаки и те отново се развалят", разказва Хана.

Градът е описван като вход към град Донецк, който е окупиран от Русия и нейните прокси сили от 2014 г., а превземането на Авдеевка би им позволило да изтласкат фронтовата линия назад, което би затруднило  украинските сили да си върнат територията.

"Да отидеш до последния останал магазин в града означава да рискуваш живота си", казва Хана и добавя, че няма места, където човек да се скрие в случай на нападение.

Жителите на Авдеевка разчитат на съоръжение, известно като Точка на непобедимостта. Тези изградени от правителството помощни станции в цялата страна, са предназначени да осигурят храна, топлина, сила и убежище. За някои граждани в Авдеевка Точката на непобедимостта вече е дом.

Марина е медицинска сестра на около 40 години, работи като доброволец в убежището и се нанася там, след като вратите и прозорците на дома ѝ са взривени при нападение. Дори да е в относителна безопасност, тя не може да спи заради страха от ракетен удар. 

"Ракетите летят всяка нощ. Всеки ден и всяка нощ. Твърде много са. Всеки изпитва страх", каза Марина.

Порасналият ѝ син е избягал от Авдеевка. Тя се надява съвсем скоро да го последва, но извеждането на хората от града е трудно и опасно. Специална полицейска част, известна като Белите ангели, ръководи евакуациите, въпреки че понякога им е трудно да убедят хората да напуснат.

Хенадий Юдин, член на специалната полицейска група, казва, че са извели 50 души на безопасно място през последната седмица. Ситуацията в района обаче се влошава значително.

"Има постоянни атаки срещу града и близките села. Изстрелвани от артилерия, реактивни системи за залпов огън или авиация - управляеми авиационни бомби, ракети. Те атакуват града и селата, къщите, където живеят хора", разказват "Белите ангели".

"Имаше парк, булевард. Имаше много магазини. Засадихме дървета. Тук беше много красиво. Имахме културен център, много фестивали и празненства", спомня си Марина докато се подготвя за евакуация.

Тя се надява един ден отново да бъде в родния си град, но се страхува, че няма да има къде да се завърне.

„Вече няма Авдеевка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

24.10 2023 в 14:36

Знам, че е най-малкото глупаво да се дава акъл по такива деликатни теми, ама не мога да се стърпя, какво значи: "Тя иска да спи в собственото си легло"?!?

Война е, кървава, изтощителна, днес стават 20 месеца от началото на инвазията. Понякога хората са склонни да се вдетиняват, не искам да употребявам по-груби изрази, а властта за това е власт, не Специалната полицейска част, ръководеща евакуациите да среща трудности да убедят хората да напуснат, а ако трябва да го наложи със сила. В правото това се нарича "Принудителни администтративни мерки".

Може би съм краен, със сигурност съм и глупав, но на този ужас трябва да се отговори със разум...

900

2

Porr

24.10 2023 в 14:35

Руснаци като две капки вода с Хамас.

900

1

Маги Стралска

24.10 2023 в 13:19

заличават цели градове..... гадовете мръсни..... рашки боклуци....
 
X

Да помогнем на украинските деца!