''Не критикувайте френското предложение в истерична ситуация, поне покажете, че сте го чели''

Йоана Георгиева 22 юни 2022 в 15:19 2776 1

Любчо Георгиевски

Снимка Getty Images

Любчо Георгиевски

Френското предложение има много елементи, които са в интерес на Македония, казват от ВМРО - Народна партия.

Според партията на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски предложението е полезно за преодоляването на ветото и продължаване на евроинтеграцията в страната - предава БТА.

От ВМРО - Народна партия призовават всички, които критикуват предложението на Франция да не го отхвърлят “в атмосфера на истерия, а конкретно да критикуват онези части, които смятат, че не са в интерес на Северна Македония. Така ще покажат, че все са прочели френското предложение.”

В така нареченото "френско предложение" за вдигането на ветото на Северна Македония са включени изисквания за включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, защита правата на българските граждани в Северна Македония, борба с речта на омразата, а относно македонския език - да бъде направена едностранна декларация.

Вдигането на ветото стана повод за разпада на управляващата коалицията в България, след като лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обвини премиера Кирил Петков във водене на двойна политика по отношение на Северна Македония;, заяви, че той е приел да вдигне ветото до края на юни и определи поведението му като предателско.

В понеделник президентът Румен Радев нарече предложението на Франция “най-доброто до момента”, както и “най-справедливото”.

Политици от десния спектър също призовават предложението да не бъде отхвърляно "с лека ръка".

Днес цялата преговорна документация ще бъде представена от Министерството на външните работи на Комисията по външна политика към Народното събрание.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Кирил Петков още днес, на извънредно заседание на правителството да одобри документа, също днес, преди гласуването на вота на недоверие той да бъде внесен в парламента и направо да бъде гласуван. При тези условия депутатите от ГЕРБ щели да подкрепят сваляне на ветото. В противен случай председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова щяла да инициира внасянето на подобно предложение, съгласувано с останалите парламентарни формации.

Самият Борисов - бидейки 12 години премиер - знае, че това, което иска е технически невъзможно в сроковете, за които настоява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови