'Не е вярно!': Кристалина Георгиева отрича обвиненията за натиск в полза на Китай

OFFNews 18 септември 2021 в 19:20 4645 8

Кристалина Георгиева

Снимка Getty Images

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева отхвърли обвинението, че е оказвала натиск над служители от Световната банка в полза на Китай в качеството си на изпълнителен директор на банката през 2017 г., съобщава агенция "Ройтерс".

Българката - сега управляващ директор на Международния валутен фонд - коментира в петък заключенията на  адвокатската кантора WilmerHale. Според тях тя е оказвала натиск с цел повишаване позицията на Китай в класацията на световните икономики. WilmerHale бе ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка.

Проверката на дейностите по изготвяне на годишния доклад "Да правиш бизнес (Doing Business 2018) е установила сериозни етични проблеми, заради които банката е спряла публикуването му. В Doing Business 2018, публикуван през октомври 2017 г., Китай е трябвало да бъде 85-а, а не 78-а.

Bloomberg TV съобщи, че не само Георгиева, а и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков, бивш финансов министър на България, са оказвали натиск за "внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката".

Георгиева коментира въпроса по време на насрочена преди оповестяване на заключенията среща на 2700-те служители на МВФ.

"Нека ви го кажа съвсем просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск върху служители, за да манипулирам данни", казва тя, пише "Ройтерс", като се позовава на препис, предоставен на агенцията.

В изявление предния ден тя заяви в изявление, че е напълно несъгласна със заключенията на доклада.

Пред служителите си Георгиева казва още, че цени високо данните и анализите и не оказва натиск над служители, за да ги променят.

Изпълнителната етична комисия на МВФ разглежда доклада, съобщи говорител на фонда в петък.

Георгиева ръководи МВФ от октомври 2019 г., който има ключова роля в световния отговор на коронавирусната пандемия, осигурявайки финансиране от 650 милиарда долара на страни членки на МВФ.

Някои от тях изразиха загриженост за заключенията за оказван натиск и също ги проверяват. Сред тях са САЩ, Франция, Великобритания и Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

6

rincewind

19.09 2021 в 10:27

Не бих се изненадал, но по-скоро са ги хлъзнали по пързалката.

23293

4

Стефан

18.09 2021 в 22:15

Ми, след мушиите покрай ООН-то, и в съучастие с дянков - що да и вярвам?