Назарбаев се появи за първи път от началото на протестите в Казахстан

OFFNews 18 януари 2022 в 22:10 3405 2

Снимка elbasy.kz

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се появи за първи път след избухването на протестите в страната и последвалите побои и убийства от полицията, съобщава Ройтерс.

Почти три седмици след началото на кризата в Казахстан Назарбаев се появи във видеообръщение, в което каза, че няма конфликт между управленския елит в страната. Той твърди, че е бил в Казахстан по време на протестите.

Размириците избухнаха заради рязкото увеличение на цените на горивата, после прераснаха в антиправителствено движение, като общественият гняв беше насочен към 81-годишния Назарбаев. Главната прокуратура твърди, че са убити най-малко 225 души.

Назарбаев, който беше начело на страната три десетилетия, заяви, че е пенсионер и не управлява Казахстан:

"Предадох (президентските) си правомощия на президента Касим-Жомарт Токаев през 2019 г. и оттогава съм пенсионер. Сега живея в столицата на Казахстан и не съм ходил никъде... Президентът Касим-Жомарт Токаев има пълни правомощия".

Изчезването от медиите на Назарбаев по време на протестите и арестът на бившия шеф на Държавна сигурност Карим Масимов по обвинения в държавна измяна породиха съмнения, че има разрив между бившия президент и неговия наследник Токаев.

"Няма конфликт или конфронтация в елита", твърди обаче Назарбаев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.01 2022 в 06:35

Казахстан по територия е голям почти колкото Европа, населението е около 20 милиона, границата с Русия е без малко 8 000 километра. Работата е свършена. Русия е прерязана практически през средата. Узбекистан, Туркмения, Киргизстан, цялата Средна Азия, са въпрос на дни.
След три дни са преговорите между Путин и Пиндостан. Играта е спечелена.
По мерките на нато, реакцията ще отнеме половин година. Хубаво, ама ИЛ-овете с десанта излетяха същата нощ.
Беше смешно, карал съм се с руснаци, които твърдяха, че полк такива самолети, с цяла десантна бригада, е излитал само веднъж, за филма "Зона особого внимания". 80-те.
Хубаво, ама дневни снимки с опашките за товарене, нощни с разтоварването, и не учебни, гласовете не лъжат.
8 000 километра граница, Байконур, и Русия.
Интересите на нато, казваш? А да фръкнат бързите ракети?

23293

1

Стефан

19.01 2022 в 06:06

Ъхъ. Двете дъщери на Назърбаев се скарали помежду си, и отмъкнали по половината пари на държавата в Лондон. Единият зет се смотал пак там, а другият решил че е победил, и останал на място, да царува нататък. Арестуваният местен кадесар.
Нататък - лесно, по английски. Англичаните, които пият нефта и газа на юг, палят кибрита, негладните техни работници писват против гладните, и революцията става цветна. Тутакси в тая работа се намъква Ердоган, и сивите му вълци (същите, които папчето йоан-павел), и украинските фашисти нахълтват по улиците.