Навални остава в ареста, привържениците му готвят нови протести

OFFNews 28 януари 2021 в 20:14 1860 0

Снимка youtube/Алексей Навальный

Руски съд постанови Алексей Навални да остане в ареста, след като отхвърли жалба на опозиционера срещу задържането му, както и призивите на Запада и хиляди руски граждани той да бъде освободен, предаде Ройтерс. 

На 18 януари, при завръщането си в Русия, Навални беше задържан за срок от 30 дни за нарушаване на условията на гаранцията си - нещо, което той отрича да е направил.

С оглед на различните висящи дела срещу него, 44-годишният опозиционер е заплашен да прекара години в затвора.

Западът призова Русия да го освободи, а миналата събота десетки хиляди руснаци протестираха срещу поставянето му зад решетките.

Днес Навални се изправи пред съда чрез видеовръзка от ареста. Той нарече обвиненията срещу него абсурдни и "измислени от руските власти, за да го отстранят по политически причини".

"Вие няма да ни уплашите. Ние сме мнозинство...Радвам се, че все повече и повече хора разбират, че законът е на наша страна и ние сме в своето право", каза Навални на съдията. 

"Никога няма да позволим тези хора да завземат и откраднат страната ни. Да, грубата сила сега е на ваша страна. Можете да ми сложите белезници. Но това няма да продължи вечно", добави още той.

След като съдът се произнесе, Навални отбеляза: „Всичко ми беше ясно преди началото на съдебното заседание, благодаря.“

Поддръжниците на Навални призовават за нови протести в негова защита и този уикенд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!