Навални е преместен в неизвестна затворническа колония със строг режим

OFFNews 14 юни 2022 в 16:01 2520 1

Снимка Getty Images

Видео връзка с Алексей Навални по време на съдебното обжалване на присъдата му от девет години затвор в Московския градски съд на 24 май 2022 г. в Москва.

Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални е бил преместен от затворническата колония, в която изтърпява наказанието си, и в момента се намира на неизвестно място, предаде Ройтерс.

Досега руският опозиционер излежаваше присъдата си в Поправителна колония 2 - затворнически лагер в Покров, на 119 километра източно от Москва. "Не знаем къде се намира Алексей в момента и в коя колония е бил отведен", написа началникът на канцеларията на Навални Леонид Волков в Telegram.

"Днес от колонията в Покров ни съобщиха, че Навални вече не е там, а е бил прехвърлен в колония със строг режим - не уточниха в коя точно. Това е станало във връзка с влизането в сила на присъда по ново наказателно дело срещу нашия клиент", каза адвокатката на Навални Олга Михайлова, цитирана от ТАСС.

Алексей Навални беше осъден на две години и половина за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване през февруари 2021 г., след като се върна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитично вещество в Русия - "Новичок".

На 24 март Навални беше осъден на още девет години затвор за измама и неуважение към съда. Опозиционният лидер твърди, че обвиненията срещу него целят да осуетят политическите му амбиции.

Руският съд разпореди Навални, който определи военната кампания на Русия в Украйна като "глупава", да бъде преместен в затвор с максимална сигурност, където правата му за свиждания и кореспонденция с външния свят ще бъдат ограничени.

Политическата опозиционна мрежа на Навални до голяма степен е разбита след задържането му, тъй като бе заклеймена от руските власти като "екстремистка" организация. Преди две седмици Навални съобщи, че е обвинен в ново наказателно дело за създаване на екстремистка организация и подбуждане на омраза към властите - престъпления, за които се предвижда максимален срок на лишаване от свобода от още 15 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови