Осъдиха Навални на 9 години затвор в колония със строг режим

OFFNews 22 март 2022 в 15:35 4287 0

Снимка АП / БТА

Лефортовският съд в Москва осъди основателя на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални на девет години лишаване от свобода при строг режим.

45-годишният Навални, най-известният опозиционер в Русия, е признат за виновен за измама с дарения за дейността на Фонда за борба с корупцията и за неуважение към съда. Той и неговите поддръжници смятат, че делото е изцяло политическо.

Опозиционерът коментира присъдата в своя профил в Twitter с цитат от телевизионния сериал The Wire: "Живееш само два дни - в деня, в който влезеш в затвора, и в деня, в който го напуснеш. Дори имах фланелка с този цитат, но затворническите власти я конфискуваха, смятайки щампата за екстремистка".

Навални вече изтърпява присъда от две години и половина затвор по друго дело, което според него е изфабрикувано, за да бъде възпрепятствана политическата му дейност.

Лефортовският съд наложи днес на опозиционера и глоба от 1,2 милиона рубли (малко повече от 10 хиляди евро).

Присъдата, произнесена днес, вероятно няма да бъде добавена изцяло към наказанието, което политикът вече излежава в затвора. Точният срок на лишаването от свобода, който му е наложен, все още не е обявен. Днешната присъда означава също, че Навални ще бъде преместен в друга наказателна колония - в тази, в която се намира в момента, режимът е по-скоро общ, отколкото строг, а освен това тя е предназначена за затворници, които излежават първата си присъда, отбелязва Радио Свобода.

Агенция Ройтерс отбелязва, че днешното съдебно решение ще държи далеч от политиката през следващите години най-известния критик на президента Владимир Путин.

Арестуваха адвокатите му

Същевременно кореспондентът на "Новая газета" съобщи, че полицията е задържала адвокатите на Алексей Навални - Олга Михайлова и Вадим Кобзев, пред Покровската наказателна колония, където днес се проведе изнесеният процес срещу политика.

Адвокатите бяха отведени в полицейски микробус малко след като приключиха с отговорите на журналистическите въпроси. Причината за задържането е неизвестна.

По-рано, докато разговаряха с журналистите, полицаите настояваха адвокатите да се разотидат и да не блокират пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!