НАТО влиза в Сърбия: Белград и войските на пакта ще проведат учения ''Platinum Wolf'' през юни

OFFNews 05 април 2023 в 11:57 2440 1

Снимка

Сърбия и НАТО ще проведат съвместни военни учения от 16 до 30 юни, съобщи NEXTA в Twitter. Няколко дни по-рано сайтът balkaninsight.com писа за сътрудничеството между сръбските и натовските войски. В ученията, които ще се проведат в Сърбия, ще участват, в частност и американски войници.

Сръбската армия ще се включи в ученията " Platinum Wolf " заедно с американски и европейски военни. Това ще се случи за първи случай от избухването на пълномащабна война в Украйна насам, когато армията на страната ще участва в учения с всичките чуждестранни партньори, обяви сръбският изследователски център Демостат.

„В интерес на сръбската армия е да увеличи оперативната съвместимост на нейните части, но провеждането на военни учения със западни партньори може да се чете и като ясна индикация в каква посока е решила да върви Сърбия“, пише Демостат, цитиран от balkaninsight.com.

След избухването на пълномащабна война в Украйна Сърбия се смята за един от най-близките съюзници на Русия в Европа. Въпреки това в началото на февруари началникът на Генералния щаб на сръбската армия ген. Милан Мойсилович се появи във Вашингтон, където се срещна, наред с други американски военни и с генерал Марк Мили, началник на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

В края на февруари 2022 г. Сърбия обяви, че ще спре всички военни учения с чуждестранни партньори, както западни, така и източни.

На 23 март Дерек Чолет, съветник на Държавния департамент на САЩ, поздрави Белград за „повторното ангажиране на САЩ в отбранителни учения“, като добави хаштага #PlatinumWolf. Участието на Сърбия в ученията беше потвърдено от Министерството на националната отбрана в интервю за RT Balkan.

Ученията „Platinum Wolf“ се провеждат в Сърбия от 2014 г., обикновено през юни. Тяхната задача е да подготвят войници за участие в международни операции. За последно те са били през 2021 г. Въпреки отказа да се присъедини към Алианса, позовавайки се на бомбардировките на Сърбия от НАТО през 1999 г., страната е част от програмата на НАТО „Партньорство за мир“ от 2006 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

05.04 2023 в 13:32

А сега сръбските патриотЕ вият като линейки!
А какво мисли по въпроса Костя К, какво ли ще избълват лИлавите му джуки!?

Той по навик предлага готови тъпи решения, ма учтиво си трае за средствата, с които смята да ги постигне, гнидав популист...
 
X

Да помогнем на украинските деца!