НАТО ще поиска от съюзниците си да обещаят минимум по 40 млрд. евро годишно за Украйна

OFFNews 30 май 2024 в 21:01 2106 0

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще поиска от съюзниците си да обещаят минимум 40 млрд. евро годишно за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой източник от алианса.

"Трябва да поддържаме сегашното ниво на подкрепа като минимум, за да осигурим предвидимост, от която Украйна се нуждае, за толкова дълго време, колкото е необходимо", заяви източникът от НАТО, като добави, че съюзниците предоставят около 40 млрд. евро годишно, откакто Русия предприе пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.

Довечера външните министри на НАТО се събират за двудневна среща в Прага. Очаква се предложението на Столтенберг да бъде обсъдено утре на работно заседание.

В условията на несигурност относно бъдещата подкрепа на САЩ за Украйна, която се дължи на евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, в петък външните министри ще обсъдят начини за поставяне на по-солидна дългосрочна основа на военната помощ за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Разговорите ще се съсредоточат върху изработването на подробностите по пакета за подкрепа на Украйна, който трябва да бъде договорен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли и който ще включва и промени в начина на организиране на доставките на оръжия и боеприпаси.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Съединените щати, НАТО и някои европейски държави насърчават Украйна да продължи "безсмислената война" на Киев с Русия, и ги обвини в ескалация на напрежението през последните седмици.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх