НАТО праща военни в балтийските държави, ако Русия не изтегли силите си от Беларус

OFFNews 07 февруари 2022 в 15:06 1967 0

НАТО обмисля да увеличи военното си присъствие в балтийските държави и Полша, ако Русия задържи войските си в Беларус след планирано военно учение. 

Това заяви днес ръководителят на Военния комитет на алианса, цитиран от Ройтерс и БТА. Русия е разположила 30 000 войници в северната съседка на Украйна за съвместни военни учения този месец, с което общото руско военно присъствие по границите на Украйна надхвърли 100 000 души, според оценки на НАТО. 

Съединените щати изпратиха 3000 военнослужещи в Румъния и Полша миналата седмица, за да успокоят съюзниците, докато Германия заяви, че обмисля увеличаване на своя контингент в Литва. Възможно е да има допълнително разполагане на сили от страните от НАТО, каза Роб Бауер, нидерландски адмирал, който оглавява висшия стратегически орган на НАТО. "Разбира се, това много зависи от това дали руските войски ще останат в Беларус", добави той на пресконференция в Брюксел.

Русия казва, че не планира инвазия в Украйна, но би могла да предприеме неуточнени военни действия, ако не бъдат изпълнени свързаните със сигурността нейни искания, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна - условие, което САЩ и 30-членният западен алианс определиха като неприемливо.

Бауер обаче призна, че НАТО не знае какви са руските намерения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови