НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция

OFFNews 05 юли 2022 в 14:21 1381 1

Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто (вляво), министърът на външните работи на Швеция Ан Линде (вдясно) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъстват на пресконференция след подписването на протоколите за присъединяване н

Снимка БТА/АП

Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто (вляво), министърът на външните работи на Швеция Ан Линде (вдясно) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъстват на пресконференция след подписването на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО в централата на НАТО в Брюксел, вторник, 5 юли 2022 г.

Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.

Той призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци. Столтенберг нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените първоначално от Анкара възражения, заради които Турция заплаши да прегради пътя на двете страни към НАТО с вето.

До ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците.

По неговите думи никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Вратите на НАТО остават отворени за европейските демокрации, които са готови и желаят да допринесат за общата ни сигурност, каза още Столтенберг.

С присъединяването на Швеция и Финландия държавите в пакта ще станат 32.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови