Национален празник в Гърция при пълна карантина

OFFNews 25 март 2020 в 09:43 1883 0

Благовещение и национален празник отбелязват в Гърция при затворени църкви и пълна карантина, съобщи БНР.

Национални знамена се веят от всеки дом в Гърция. Наред с пълната карантина гърците за първи път не могат да отидат на църква на Благовещение. Телевизиите излъчват на запис от минали години литургията. По нареждане на Светия синод в 11 часа ще бият тържествено всички камбани в страната.

На места свещеници извършват литургия сами пред храмовете, а гърците се молят от балконите с маски и ръкавици.

Само военни самолети извършват полети в чест на националния празник.

Новият президент на Гърция Катерина Сакеларопулу направи емоционално обръщение за националния празник, в което изрази надежда, че гърците ще победят новото предизвикателство - коронавируса.

„Днес ние гърците участваме отново в една историческа борба. Но не сме сами. Сигурна съм, че ще победим. Сигурна съм, че следващата година ще празнуваме заедно 200 години от освободителното въстание през 1821 година“.

В същия дух на оптимизъм са поздравленията от лидерите на политическите партии и на епископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Вчера здравните власти страната обявиха, че общият брой на починалите заради новия коронавирус е нараснал до 20 души. Общият брой на диагностицираните заразени в южната ни съседка вече е 743 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови