Настъплението на талибаните оставя трупове по улиците в Афганистан

OFFNews 03 август 2021 в 14:29 6709 1

Снимка Getty Images

Церемония по дипломирането на специални сили на афганистанското правителство

Ожесточени сражения се водят в голям афганистански град на фона на опасенията, че това може да е първата столица на провинция, която да падне под властта на талибаните.

Лашкар Гах в южната провинция Хелманд е подложен на тежки атаки от страна на талибаните, въпреки постоянните въздушни удари на САЩ и афганистанското правителство.

Изпратени са подкрепления за борба с екстремистите. По данни на ООН най-малко 40 души са загинали при сраженията.

Армията призовава всички цивилни да се евакуират.

В съобщение до жителите на града афганистанският военен командир генерал Сами Садат заяви, че армията "няма да остави нито един талибанин жив".

„Знам, че за вас е много трудно да напуснете къщите си - за нас също е трудно - и ако сте разселени за няколко дни, моля да ни простите“, каза той.

Жителите на Лашкар Гах казват, че живеят в страх.

"Нито талибаните ще се смилят над нас, нито правителството ще спре бомбардировките. По пътищата има трупове. Не знаем дали са цивилни или талибаните", каза един от жителите пред Би Би Си.

Талибаните постигнаха бърз напредък през последните месеци, след като американските сили се изтеглиха след 20 години военни операции в страната.

Хелманд беше в центъра на американската и британската военна кампания, а завземането на града би било удар за афганистанското правителство. Ако Лашкар Гах падне, това ще бъде първата столица на провинция, завзета от талибаните от 2016 г. насам. Това е една от трите атакувани столици.

Генерал Садат предупреди, че победа на талибаните би имала не само вътрешен, но и световен ефект.

"Това не е война на Афганистан, това е война между свободата и тоталитаризма", каза Садат пред Би Би Си.

"Това ще увеличи надеждите на малки екстремистки групи да се мобилизират в градове в Европа и Америка и ще има опустошително въздействие върху глобалната сигурност", допълва той.

Опитите на бойците да завземат и Кандахар, вторият по големина град в Афганистан, продължиха след ракетни удари по летището му в неделя.

Завземането на контрола над Кандахар би било изключително знакова победа за талибаните, като едновременно с това би им осигурило и контрол в южната част на страната.

В трети обсаден град на запад - Херат - правителствените сили продължават да се борят с екстремистите след дни на ожесточени битки. Военните са успели да си върнат някои райони след нападение по обединените сили на ООН в петък.

Докато правителствените сили се борят срещу талибаните, президентът Ашраф Гани разкритикува изтеглянето на американските войски.

Гани каза, че е предупредил Вашингтон, че оттеглянето ще има „последствия“.

Въпреки че почти всички сухопътни сили са напуснали, САЩ продължават въздушната си офанзива в подкрепа на правителствените войски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

rational

05.08 2021 в 09:13

В крайна сметка талибаните ще установят пълен контрол над сстраната. Рано или късно. Афганистан ще се превърне отново в мрачна ислямска държава, където режат глави и ръце и пребиват жените с камъни, защото са излезли сами от къщи. Имаше шанс тази страна да стане нормална, ако бяха оставили руснаците да помогнат на тогавашното демократично правителство през 1979 г. да се задържи на власт. Вместо това САЩ създадоха и въоръжиха талибаните, за да се борят с "руския окупатор". Сега ще им сърбат попарата, но за съжаление и всички ние заедно с тях.