Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Напрежението в Донбас пак ескалира, има убити и ранени

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2020 в 12:18 3298 0

Снимка 24tv.ua

Един е убит, а четирима украински войници са загинали при поредното възобновяване на необявената война в Донбас тази сутрин. Щабът на украинската армия съобщи, че сепаратистите от т.нар. Луганска народна република (ЛНР), които са поддържани от Русия са преминали в настъпление в районе на Новотошковское, Орехово, Крымское и Хутор Вольный. В съобщението на щаба се говори за въоръжени формирования на Руската федерация.

Настъпващите са използвали забранено от Минските споразумения оръжие, включително 120 мм минохвъргачки и голямокалибрени картечници. Подчертава се, че сепаратистите са искали да пресекат временната граница. Руските медии също съобщават за настъпление, но все още няма официална държавна позиция.

Украинските военни са спрели настъплението и са запазили контрол върху позициите си. Има загуби и сред сепаратистите.

Според украински журналисти това е най-голямото обостряне на конфликта в Донбас от 2018 г.

Украински медии съобщават и за един убит от страна на сепаратистите и пет тежко ранени. След загубите, сапаратистите са поискали спиране на огъня.

Президентът на Украина Володимир Зеленский нарече случилото се "цинична провокация" и "опит за проваляне на мирния процес в Донбас, който започна да се предвижва макар и с малки крачки”. Зеленский заяви, че волята на украинските власти за мирно завършване на конфликта остава неизменна, както и решимостта им да дадат отпор на агресията.

През последните месеци сблъсъците на линията на прикосновение са носили локален характер и пълно прекратяване на огъня така и не е достигнат. През януари там са загинали 14 украински военни.

На срещата на "нормандската четворка" през декември лидерите на Русия, Украина, Франция и Германия се договориха за оттегляне на военните сили в три нови участъка в Донбас, но това не се случи, както и договореното прекратяване на огъня.

Радио “Свобода” отбелязва, че датата е символична за историята на конфликта в Донбас и Украйна. Преди 6 г на същия ден в в Киев започва изострянето на ситуацията на Майдана. От 18 до 20 февруари 2014 година в Киев са убити около 100 души.

Преди 5 г. сепаратистите от Донецката народна републила (ДНР) заемат град Дебальцево.

Зеленский предположи, че за датата за днешното настъпление не е избрана случайно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови