Напрежение между Швеция и Норвегия заради паднала ракета у съседите

OFFNews 26 април 2023 в 09:51 12909 1

Изследователската ракета

Снимка SWEDISH SPACE CORPORATION

Изследователската ракета

Швеция влезе в конфликт с Норвегия, след като една от изследователските ѝ ракети се повреди и се приземи на територията на съседката ѝ.

Ракетата е изстреляна в 07:20 ч. местно време (05:20 ч. по Гринуич) в понеделник от космическия център Esrange в Северна Швеция и се приземява на 15 км в норвежка планинска верига.

Шведската космическа корпорация (SSC), която е собственик и ръководител на центъра, се извини и провежда разследване. Норвегия обаче разкритикува Швеция, че не я е уведомила официално.

Според SSC ракетата е достигнала височина от 250 км и е попаднала в зона, където се провеждат експерименти. След това се е приземила на 40 км северозападно от планираната площадка за кацане, в община Малселв в крайния север на Норвегия - на около 10 км от най-близкото населено място.

Никой не е пострадал и не се съобщава за материални щети.

Според SSC научният инструмент на борда на ракетата, известен като "полезен товар", междувременно е бил възстановен в "добро състояние" и върнат в Есранж с хеликоптер.

"Това е отклонение, към което се отнасяме сериозно - заяви Марко Кохберг от космическия център Esrange. - Все още е твърде рано да се спекулира за причината и очакваме повече информация от настоящото разследване."

От SSC заявиха, че норвежките и шведските власти са се свързали с тях малко след инцидента "според рутинните правила". Министерството на външните работи на Норвегия обаче заяви, че не е било надлежно информирано нито за кацането на ракетата, нито за извличането на полезния ѝ товар, и че се отнася сериозно към всяка неразрешена дейност в рамките на своите граници.

"Когато се случи такова нарушение на границата, е изключително важно отговорните лица незабавно да информират съответните норвежки власти по съответните канали", заяви то.

Ракетата Texus-58 е част от европейска програма, възложена от Европейската космическа агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика