Нападения над военни бази в Мианмар, не е известен броят на жертвите

OFFNews 29 април 2021 в 13:07 2211 0

Снимка Wikimedia commons CC BY-SA 4.0 International

Военната база в Магуей

Неидентифицирани нападатели са атакували две авиобази в Мианмар днес. Свидетели и местни медии съобщават за взривове в едната база и ракетен обстрел в другата.

Нападенията идват след тримесечни сътресения в страната, предизвикани от военен преврат на 1 февруари. Засега никой не е поел отговорност и няма потвърждение за жертвите от нападенията. 

При първата атака в ранните часове на дена три взрива са избухнали в авиобаза близо до централния град Магуей, съобщи мианмарската агенция Delta News в публикация във Facebook.

По-късно по една от основните въздушни бази в страната - в Мейктила, североизточно от Магуей, са били изстреляни пет ракети, съобщи в своя публикация репортерът Тан Уин Хлаинг, който по това време се е намирал наблизо. Журналистът е публикувал видеоклип, в който се чуват звуци от ракетен обстрел, но автентичността на записа не е потвърдена.

След военния преврат и свалянето на избраното правителство, ръководено от нобеловия лауреат Аун Сан Су Чжи, продемократични протести разтърсиха градовете на страната. Военните се опитаха да ги потушат, убити бяха над 750 души, според неофициалните данни на група активисти. 

Напрежението между военни и бунтовници от етническите малцинства се повиши след преврата, като военните предприеха многобройни въздушни удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови