Нанси Пелоси е в Армения, ще лобира за стабилност в региона

OFFNews 17 септември 2022 в 21:43 2072 1

Нанси Пелоси и Ален Симонян

Снимка БТА/АП

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и председателят на арменския парламент Ален Симонян

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси пристигна днес на посещение в Армения. Визитата беше огласена вчера, след ожесточените сблъсъци между Армения и Азербайджан на общата им граница, предаде Франс прес.

Пелоси - най-високопоставеният американски служител, посещаващ малката кавказка държава, откакто през 1991 г. тя получи независимост, нарече в изявление посещението си "мощен символ на твърдия ангажимент на САЩ към една мирна, просперираща и демократична Армения и към стабилен и сигурен кавказки регион".

Това тридневно посещение "ще изиграе важна роля за гарантиране на нашата сигурност", заяви пред журналисти председателят на арменския парламент Ален Симонян преди пристигането на Пелоси.

При посещението си от 17 до 19 септември Пелоси ще се срещне с арменския премиер Никол Пашинян, с председателя на парламента Симонян и с други висши арменски служители, с които ще обсъдят двустранните отношения и настоящата ситуация в сферата на сигурността, предаде агенция Арменпрес. Председателката на Камарата на представителите ще даде пресконференция, ще участва в церемония по полагане на венци пред Мемориала на арменския геноцид и ще произнесе реч в Центъра за изкуства "Кафешан".

Нейната визита се осъществява в момент, когато районът със стратегическо значение за транспортирането на петрол и газ от Каспийско море е засегнат от конфронтацията между влиянието на Турция, подкрепяща Азербайджан, и това на Русия - гарант на сигурността на Армения, където Москва има военна база. Западни представители участват в мирния процес в рамките на Минската група на ОССЕ.

Повече от 200 души загинаха при сраженията между арменските и азербайджански войски преди дни, за които двете страни се обвиняват взаимно. Боевете избухнаха във вторник и приключиха с международно посредничество в четвъртък вечерта. Такава ескалация не е имало от 2020 г. насам. Тя заплашва да саботира крехкия мирен процес между двете държави, водили две войни (през 2020 г. и през 90-те години на миналия век) за спорния район Нагорни Карабах - населен с арменци анклав в Азербайджан.

Нанси Пелоси предизвика геополитическото напрежение между Китай и САЩ с посещението си през август в Тайван, пренебрегвайки предупрежденията на Пекин, който има териториални претенции над острова, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови