Най-тежките санкции от САЩ срещу Иран са в сила от днес

OFFNews 05 ноември 2018 в 10:40 2218 0

Снимка Al Jazeera

Най-тежките санкции, налагани някога от САЩ на Иран, влизат в сила днес. Решението вече предизвика масови протести в страните производителки на петрол.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп върна санкциите, отменени през 2015 година, съгласно ядреното споразумение. Те обхващат както Иран, така и държавите, които търгуват с ислямската република.

Те удрят износа на петрол, банките и корабния транспорт, с други думи - сърцевината на иранската икономика.

Днес влиза в сила втората група санкции от САЩ, първата действа от август т. г.

Хиляди иранци скандираха "Смърт на Америка" на митинг в неделя, отхвърляйки призивите за разговори. Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че страната ще продава петрол в нарушение на санкциите. Армията пък беше цитирана с изявлението, че ще проведе тренировки, с които да докаже отбранителната готовност на страната.

Демонстрациите стават през 39-ата година от окупацията на американското посолство в Техеран*, която доведе до четири десетилетия взаимна враждебност.

Президентът Тръмп коментира, че Иран вече страда от наложените санкции, които нарича "много силни". "Ще видим какво ще се случи с Иран, но те не се справят добре - уверявам ви", заяви Тръмп.

Той върна санкциите срещу Иран, след като изтегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. Вашингтон твърди, че иска да спре "зловредната" активност на Техеран, включваща кибер атаки, тестове с балистични ракети и подкрепа за екстремистки групировки в Близкия изток.

*На 4 ноември 1979 г. група студенти ислямисти окупират посолството на САЩ в Техеран и държат като заложници 66-има американци в продължение на 444 дни, до 20 януари 1981 г. Действията им са демонстрация на подкрепа за Иранската революция, а поводът - разрешението на американския президент Джими Картър сваленият първи шахиншах на Иран Реза Пахлави да бъде приет в болница в САЩ за лечение. В Иран приемат това като опит той да бъде върнат на власт с подкрепата на Щатите. Опитите за преговори са неуспешни и САЩ започват военната операция Eagle Claw, която завършва неуспешно на 24 април 1980 г. Загиват 8 американски военнослужещи, един цивилен иракчанин, два военни самолета са унищожени при сблъсък. След смъртта на Реза Пахлави (на 27 юли 1980 г. в Йоханесбург, ЮАР), на 22 септември 1980 г., под управлението на президента на Ирак Саддам Хюсеин, иракската армия нахлува в иранската провинция Хузестан. Иран е принудена да започне преговори със САЩ при посредничеството на Алжир. Ден след подписването на Алжирското споразумение заложниците са освободени. Това се случва минути след полагането на клетва от 40-ия американски президент Роналд Рейгън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!