Най-силният дъжд в историята потопи Хонконг

OFFNews 08 септември 2023 в 08:38 6181 0

Наводнено игрище в Хонконг

Снимка БТА/АП

Наводнено игрище в Хонконг

Хонконг беше залят от най-силния дъжд в историята си. Поне от 140 години - откакто има записвания - такъв не е виждан в азиатския финансов център, съобщава Ройтерс.

Пострадаха 83 души. Трима от тях - сериозно.

Необичайното време е причинено от тайфун.

Видеоклипове показват водни каскади, които се спускат по стръмните склонове на бившата британска колония, заливат тесни улици с вода, висока над половин метър; заливат молове, метростанции и пълнят тунели.

Екстремните метеорологични условия доведоха до хаос и в близкия китайски град Шънджън, технологичен център с над 17,7 млн. души население. Там бизнесът и транспортните връзки в делтата на важната за икономиката Перлена река (или Джудзян) бяха сериозно засегнати.

Проливният дъжд е причинен от тайфуна Хайкуи. Във вторник той навлезе в китайската провинция Фудзиен. Въпреки че отслабна до тропическа депресия, неговите бавно движещи се облаци изсипаха огромни количества валежи в райони, които все още са напоени от дъждовете на супер тайфуна седмица по-рано.

Метеорологичното бюро на Хонконг издаде най-високото си предупреждение - черен код - заради дъждове и съобщи, че от късно в четвъртък на главния остров на Хонконг, в района на Коулун и в североизточната част на Новите територии на града са регистрирани повече от 200 мм дъжд.

Ръководителят на града Джон Лий заяви, че е силно обезпокоен от тежките наводнения в повечето части на територията и е инструктирал всички отдели да реагират с "максимални усилия".

Властите на Хонконг затвориха училищата в петък и наредиха на работниците да си останат вкъщи.

Фондовата борса не отвори за сутрешна търговия и ще остане затворена следобед, ако предупреждението за "черни" дъждове остане в сила и по обяд.

Поне една жп линия е затворена. По останалите се работи със закъснение.

Видеоклипове показват служители на метрото във вода до кръста.

Градският тунел през пристанището беше наводнен. Той е една от основните артерии, свързващи остров Хонконг с Коулун. Търговски център в квартал Чай Уан беше наполовина потопен.

Някои операции по освобождаване на пътници и товари на два гранични пункта между Хонконг и Шънджън бяха преустановени поради наводненията.

Фериботните оператори от Макао в Хонконг съобщиха, че няколко плавания до хазартния център ще бъдат преустановени.

Гуандун е залят

Китайската метеорологична администрация съобщи, че в централните и югозападните райони на провинция Гуандун ще има проливни дъждове до ранните часове в събота.

В петък бяха затворени всички училища, някои станции на метрото и офиси в град Шенжен, провинция Гуандун.

Жителите, които се държаха за предпазни въжета, пристъпваха внимателно през водата до колене в 17,7-милионния метрополис, показаха видеоклипове от държавните медии.

Спасители отцепиха преливащи шахти, изнесоха дете от закъсал автомобил и преведоха мотоциклетисти през мътните потоци.

Регистърът на валежите показва, че за 12 часа в Шънджън са паднали 465,5 мм дъжд, което е най-високата стойност от началото на записите през 1952 г.

Очакваше се дневните валежи в града в делтата на Перлената река, свързваща Хонконг с континенталната част на Китай, да надхвърлят 500 мм, съобщиха медиите в Шънджън.

Видеозаписи показват, че са наводнени изходните и входните зони на железопътната гара в Шънджън. Влаковете, свързващи града и столицата на провинцията Гуанджоу, са спрени. Около 100 души са блокирани на гарата.

Училищата в 10 района на Гуанджоу бяха спрени за деня или трябваше да отворят късно, а град Жухай, близо до Макао, предупреди за наводнения и свлачища.

Индустриалният град Дунгуан, разположен северно от Шънджън, съобщи за най-силния дъжд от 15 години насам.

Очакваше се в Гуандун и съседния регион Гуанси да има обилни валежи през следващите три дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика