Най-големият подкуп в историята на Украйна отива за въоръжаване на армията

С 6 милиона долара се опитали през 2020 г. да подкупят ръководителите на антикорупционните ведомства

Красимир Крумов 26 април 2022 в 20:04 10147 21

Снимка НАБУ

Най-големият подкуп, предлаган досега на длъжностни лица в историята на Украйна, ще бъде похарчен за въоръжаване на армиятасъобщи Националното антикорупционно бюро (НАБУ).

Става въпрос за 5,95 милиона долара – ок. 170 милиона украински гривни по курса на Националната банка на Украйна. Това е подкупът, който е бил предложен преди две години на председателя на НАБУ Артьом Ситник и на шефа на Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) Назар Холодницки.

На 12 юни 2020 година детективи на НАБУ задържаха група лица, които са се опитвали да предадат подкуп в размер на почти 6 милиона долара на ръководителите на антикорупционните органи Ситник и Холодницки. Срещу това двамата трябвало да "смачкат" разследване срещу бившия министър на екологията на Украйна от времето на Виктор Янукович Николай Злочевски. Производството срещу бившия министър било за негово участие в присвояването на средства от стабилизационен кредит на Националната банка, отпуснат от „Реал банк“. По делото обвинения получили още трима съучастници.

Групата решила да се откупи и първоначално предложила на разследващите 1 милион долара. Когато срещнали отказ, вдигнали сумата на 5 милиона. Още един милион за себе си поискал посредникът в сделката, затова накрая дадените пари набъбнали до почти 6 милиона долара. Срещу тази сума разследването трябвало да бъде прекратено почти веднага, така че до два дни, за рождения си ден на 12 юни, Злочевски да може да се върне в страната.

Пачките от подкупа били конфискувани и блокирани като веществено доказателство. Преди няколко дни Върховният антикорупционен съд снел запора върху доказателствата, а парите са предадени за нуждите на армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

21

Lyubo

26.04 2022 в 23:03

До пропагандиста:

Изглежда много малко сте чели за размера на корупцията в Украйна. Украйна открай време е една от най-корумпираните страни в Европа.
Украинските олигарси са прословути почти колкото и руските такива - Ахметов, Коломойски и т.н.
Сигурно нашичкият Брендо, с присъди от три европейски страни, членки на ЕС знае повече по въпроса, след като за нула време си осигури (купи) украинско гражданство за да не бъде екстрадиран за излежаване на присъдите си.
Така че Украйна ще стане член на ЕС, ама друг път.

210

20

Merc

26.04 2022 в 22:17

Не хранете недоразумения като Сото.
Миличкият трябва да изкала няколко рубли , за да си плати Нета.
Няма да коментирам и неострите му коментари.
Всеки , който му се връзва само подхранва налудничавите му излияния.
Пълен игнор !

2051

19

Propaganda

26.04 2022 в 21:50

Оня ли завод, дето уж путкин каза да не се напада, а после да го превземели до 9ти май, дето е в оня град, дето раските ти джихадисти вече за 15ти път освобождават?

За едни около 20на хиляда преатела питам, дето апнаха украйнското дЪрво.

2073

18

Johnny B Goode

26.04 2022 в 21:44

Абе редакцията, то бива свобода на словото, ама на Карлуково го обърнахме тука със сотозеро и подобните му.

934

13

демократ2022

26.04 2022 в 21:29

България може само да завижда на работещата правосъдна и система и борба с корупцията, години имаме да ги догонваме, дори след като спечелят войната.

Представяте ли си у нас Цацаров или някой да хване и осъди Баце и сие за нещо такова?

Да не говорим, че главната им прокурорка е страшна! Нищо чудно Ирина Венедиктова да е следващата Лаура Кьовеши (след като ги приемат в ЕС).
 
X

Да помогнем на украинските деца!