Най-големият ядрен реактор в Европа е изключен

Блок на румънската атомна централа също е спрял работа преди дни.

OFFNews 20 ноември 2023 в 15:14 2739 0

Снимка БТА/AP

Най-големият ядрен реактор в Европа, финландският "Олкилуото 3"

Най-големият ядрен реактор в Европа, финландският „Олкилуото 3“, беше спрян автоматично поради технически проблем. Очаква се обаче той да възстанови работата си на 21 ноември след ремонт, предаде АФП.

В изявление на TVO се казва, че блокът „Олкилуото 3“ е бил в нормален производствен режим, когато повреда в турбинната инсталация автоматично спира производството на електроенергия в съоръжението. По време на повредата съоръжението е работило по предназначение.

„Установено е, че причината за повредата е неправилно функциониращо измерване на температурата в охладителната система на генератора. Инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност", се казва в съобщението.

Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от следващо поколение е построен от ръководения от французите консорциум Areva-Siemens. Той произвежда около 14 % от електроенергията във Финландия и беше пуснат в редовна експлоатация през април 2023 г. - около 18 години след началото на строителството и 14 години след първоначално планираното му пускане в търговско производство.

С капацитет за производство на 1600 мегавата „Олкилуото 3“ е най-големият ядрен реактор в Европа.

Блок на румънската атомна централа също е спрял работа преди дни.

Вечерта на 18 ноември първи блок на атомната централа Черна вода се е изключил автоматично от националната мрежа в резултат на неблагоприятните метеорологични явления, съобщава БТА.

Министерството на енергетиката в Румъния уточнява, че всички процедури са преминали при нормални технически параметри и вечерта на 19 ноември първи блок на атомната централа е бил свързан отново с националната енергийна система, като е било възобновено подаването на електроенергия към над 80% от клиентите, при които е имало прекъсване заради лошото време.

Румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдужа изказа благодарност на екипите за бързата намеса през почивните дни, когато югоизточната част на Румъния бе връхлетяна от бурни ветрове със скорост над 100 км/ч. 

Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два реактора CANDU, канадско производство, които са пуснати в експлоатация съответно през 1996 г. и 2007 г. Неотдавна страната предприе стъпки за изграждане на още два блока на централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки