Над 950 жертви в Афганистан, къщи са в развалини, тела лежат на земята

Земетресението е най-смъртоносното в страната от 20 години насам

OFFNews 22 юни 2022 в 13:17 3308 0

Афганистански мъже сред руините след смъртоносното земетресение.

Снимка БТА/АП

Афганистански мъже сред руините след смъртоносното земетресение.

Над 950 са жертвите на мощното земетресение, което разтърси Афганистан тази нощ, съобщиха представители на службата за борба с бедствията. Повече от 600 са ранени. Очаква се броят на жертвите да расте с постъпването на нова информация от отдалечените планински села, съобщава "Ройтерс".

Снимки в афганистанските медии показват къщи, превърнати в развалини, а тела, завити с одеяла, лежат на земята. Хеликоптери са включени в спасителните операции. Те превозват медицински материали и храна - каза служителят на вътрешното министерство Салахуддин Аюби.

Земетресението е най-смъртоносното от 2002 г. Според EMSC то е с магнитуд 6,1, а според USGC - 5,9 по Рихтер. Епицентърът е на около 44 км от югоизточния град Хост, близо до границата с Пакистан, съобщи Геологическата служба на САЩ. Трусът е усетен от около 119 млн. души в Пакистан, Афганистан и Индия, съобщиха от EMSC в Twitter. Няма информация за щети и жертви в Пакистан.

Повечето потвърдени смъртни случаи са в източната афганистанска провинция Пактика, където са загинали 255 души, а повече от 200 са ранени, добави Аюби. В провинция Хост са загинали 25 души, а 90 са били откарани в болница.

Върховният лидер на управляващите талибани Хайбатула Ахундзада изрази съболезнованията си в изявление.

Провеждането на спасителна операция може да се окаже сериозно изпитание за талибаните, които превзеха страната през август и са лишени от голяма част от международната помощ поради санкциите, отбелязва Ройтерс. Към предизвикателството за властите се прибавят и неотдавнашните наводнения в много региони, които са отнели живота на 11 души, ранили са 50 и са блокирали участъци от магистрали.

Бедствието се случва в момент, когато Афганистан се бори с тежка икономическа криза, откакто талибаните поеха властта, след като водените от САЩ международни сили се изтеглиха след две десетилетия война. В отговор на превземането на властта от талибаните много държави наложиха санкции на банковия сектор на Афганистан и намалиха помощта за развитие на стойност милиарди долари.

Хуманитарната помощ обаче продължава да се предоставя, като работят международни агенции, като например ООН. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA) съобщи, че Афганистан е помолил хуманитарните агенции да помогнат в спасителните дейности и че в засегнатия от земетресението район са изпратени екипи.

Големи части от Южна Азия са сеизмично активни, тъй като тектонската плоча, известна като Индийската, се придвижва на север към Евразийската плоча. През 2015 г. земетресение разтърси отдалечения афганистански североизток, при което загинаха няколкостотин души в Афганистан и близкия северен Пакистан. През януари земетресение разтърси Западен Афганистан, при което загинаха повече от 20 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови