Над 120 жертви на наводненията в Германия и Белгия, 1300 души са в неизвестност (обновена)

Свлачище Ерфщад завлече къщи и хора. Живите звънят за помощ, но спасителни операции в много от случаите не са възможни - признават властите

OFFNews 16 юли 2021 в 08:33 5209 0

Снимка БТА/АП

103 са жертвите на наводненията в германските провинции Райнланд-Фалц и Северен Рейн-Вестфалия, съобщава Би Би Си. В Белгия броят им е 23.

Властите в Германия определят ситуацията като "хуманитарна катастрофа".

В Райнланд-Фалц:

- потвърденият брой на жертвите е 43;
- около 1300 души са изчезнали в област Арвайлер;
- село Шулд – чието население наброява 700 души – е почти напълно унищожено.

В Северен Рейн-Вестфалия:

- потвърденият брой на жертвите е 60;
- редица къщи в град Ерфщад рухнаха;
- голям язовир близо до белгийската граница прелива.

Днес в Германия стана и свлачище, което отнесе къщи и отне живота на още хора. То е в град Ерфщад, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Спасителните служби получаваха обаждания от завлечени от придошлите води. Властите предупреждават, че в много от случаите спасителни операции не са възможни, съобщава Би Би Си.

В двете провинции около 200 хиляди домакинства са без ток, а полицията откри гореща телефонна линия за издирване на изчезнали хора. В Белгия 41 000 домакинства са без електричество.

На терен в Германия, освен спасителните екипи, са и хеликоптери, които спасяват хора, прибирайки ги от покривите на наводнени сгради. Около 15 хил. полицаи, войници и екипи за спешна помощ са на терен.

Вследствие на силно прииждащите води множество къщи в двете федерални провинции са сринати, а голяма част от пътищата са блокирани. Магистрала 44 при Юлих е затворена. Нарушен е графикът на железопътния транспорт.

Опустошените след наводненията райони в снимки.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение във Вашингтон, заяви, че е шокирана от мащаба на бедствието и обеща и подкрепа за семействата на жертвите.

Аамериканският президент Джо Байдън определи случилото се като трагедия.

„Бих искал да изкажа на Вас и на Германия искрени съболезнования от мен и от американския народ за загубените човешки животи и за опустошителните разрушения заради наводненията през последните 24 часа в Германия, както и в съседните страни. Това е трагедия“, заяви той.

В Белгия напълно наводнен е известният курорт Спа, а в Лиеж властите призоваха хората, които живеят в кварталите около реката, да се евакуират. На места нивото на водата по улиците наближава метър.

Електроснабдяването в южната част на страната е частично нарушено. Без ток са 21 хил. души. Блокирани са и редица пътища.

Железопътната мрежа "Инфрабел" е спряла работа от съображения за сигурност.

Нидерландия също е сериозно засегната, наводнения има и в Швейцария и Люксембург.

Съболезнования за жертвите изказа българският президент Румен Радев към Н.В. Краля на белгийците Филип и на Франк-Валтер Щайнмайер, федерален президент на Федерална република Германия. В писмата си до двамата държавни глави Радев изразява надежда за скорошно възстановяване на пострадалите и за бързо преодоляване на тежките материални щети, причинени от природното бедствие, се казва в прессъобщение от президентството.

Българското Министерство на външните работи съобщи днес, че към момента няма данни за пострадали български граждани при тежките наводнения във федералните провинции Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия в Германия.

Сигнали за издирване на български граждани могат да бъдат подавани на дежурния телефон на Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн: + 49 176 624 58 962.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови