Над 60 италиански свещеници са починали от коронавирус

'Нашите свещеници умират, защото не пресмятат рисковете'

OFFNews Последна промяна на 27 март 2020 в 12:34 2149 0

Над 60 италиански свещеници са починали в разгара на пандемията с коронавируса, въпреки че църквите са затворени и богослуженията са прекратени

От 67 заразени и починали италиански свещеници от началото на пандемията над двайсет, сред които един епископ, са починали в Бергамската епархия, според данни, публикувани в сряда във вестника на италианската епископална конференция "Авенире", цитирани от Франс прес.

Те ръководят погребални церемонии, притичват се на помощ на болни, а повечето от тях са възрастни: свещениците плащат тежък дан в борбата с коронавируса в Италия, страната, която е много засегната от глобалната пандемия.

"Свещеникът е винаги близо до хората. За добро или за лошо, това е неговата причина за съществуване ", казва монсеньор Джулио Делавите, главен секретар на Бергамската епархия в Северна Италия.

Ломбардийският град и неговата провинция са най-тежко засегнати от пандемията, която порази много тежко Италия. И свещениците, в по-голямата си част възрастни хора, не са пощадени от нея.

Свещениците са особено изложени на риск от зараза, защото те се грижат за болните, ръководят погребения в присъствието на най-близките на починалите. Въпреки рисковете дон Джузепе Локатели, свещеник от енорията Албино, не иска да се откаже от изпълняване на задълженията си. "Трябва да призная, че свещениците са на втора линия. Лекарите и медицинските сестри са на първа линия с рисковете, които те поемат всеки ден. Ние рискуваме по-малко", споделя той.

"Нашите свещеници умират, защото не пресмятат рисковете", отбелязва от своя страна монсеньор Делавите.

Отец Джузепе Берардели, свещеник от Бергамо, беше един от тях:

"Тъй като не знаеше, че вирусът е толкова опасен, той продължи да си върши работата, обикаляше по къщите за погребения и когато се зарази, не спря незабавно дейността си", разказва 49-годишният Джанбатиста Гуарини, продавач в магазинче за тютюневи изделия в този град, намиращ се североизточно от Бергамо.

Когато постъпил в болницата в Ловере, 72-годишният отец Джузепе Берардели дал собствения си респиратор на болен, когото не познавал. Да, дон Джузепе се отказа от респиратора, от който се нуждаеше, и това е може би най-добрата снимка на душата на свещеник, разказа здравен работник от болницата.

Отец Джузепе Берардели починал в нощта на 15 срещу 16 март. 

Отец Локатели разказва, че отишъл да даде последна благословия на мъж на смъртното му легло. "Отидох, защото ставаше дума за особена ситуация. Там бяха само жена му и сина му в инвалидна количка. Те бяха съвсем сами", споделя той.
"Свещениците се разболяват и умират като другите хора, даже може би и повече от другите, въпреки че сега е много трудно да се правят подобен род статистически съпоставки", пише "Авенире" в равносметката си от сряда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови