Над 4700 убити палестинци от 7 октомври, твърдят властите в Газа

Израел призова за евакуация на жителите на Газа, защото в противен случай могат да бъдат сметнати за съучастници на терористи

OFFNews 22 октомври 2023 в 16:17 1499 3

Снимка БТА/АП

Палестинци търсят оцелели под отломки на сгради, разрушени при израелски въздушни удари в град Дейр ал Балах, в централната част от ивицата Газа

Над 4700 палестинци са били убити при израелски удари в ивицата Газа след нападението, предприето от "Хамас" в Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти, контролирани от палестинското ислямистко движение.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи днес, че броят на загиналите вече е 4741. Ранени са 15 898 души, предаде БТА. Тези данни не са проверени по независим път.

Малко по-рано говорител на министерството съобщи, че броят на убитите е 4651. Четиресет процента от тях са непълнолетни.

Ранени са 14 245 души, 70 процента от които са деца и жени, добави цитираният говорител.

Той обърна внимание, че 266 палестинци, включително 117 деца, са били убити при израелски удари само през последните 24 часа.

Тези данни също не са проверени по независим път.

Израел призова за евакуация на жителите на Газа

Палестинци заявиха днес, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на "терористична организация", предаде Ройтерс.

Посланието с вчерашна дата е изпратено от името на израелските въоръжени сили под формата на аудиозапис, който жителите на палестинската територия са получили на мобилните си телефони.

"Извънредно предупреждение към жителите на Газа. Присъствието Ви на север от долината Уади Газа излага живота Ви на опасност. Който не напусне Северна Газа и не се евакуира на юг от Уади Газа, може да бъде сметнат за съучастник на терористична организация", гласи посланието.

Израел нанася въздушни удари в ивицата Газа, откакто на 7 октомври палестинската групировка "Хамас" извърши смъртоносна атака срещу Израел. Освен това Израел струпва войски и бронирани машини на границата с палестинската територия преди очаквана сухопътна офанзива. Израел вече нареди на палестинците в Ивицата Газа да се евакуират на юг, но първия път не ги предупреди, че в противен случай ще бъдат сметнати за съучастници на терористи. Пътуването на юг остава много рисковано на фона на въздушните удари, казват местни жители и посочват, че райони в южната част на анклава също са били поразявани.

Много семейства, евакуирали се на юг, заявиха, че са загубили свои близки именно при израелски въздушни удари в южната част от ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

22.10 2023 в 20:17

Това като ония "500" в болницата ли? :D

-1395

2

Гьорче2

22.10 2023 в 17:25

Министерство на КАКВО, от КЪДЕ???? 470 или 4700? Видяхте ли ги?

-1395

1

Гьорче2

22.10 2023 в 17:23

Как БЪРЗО БРОЯТ да ги е..
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки