Над 20 000 тона дизел се разля в река в Сибир

OFFNews 03 юни 2020 в 14:20 2477 0

Снимка WWF

Руските власти обявиха извънредно положение в района на река в Сибир, след като в нея се изляха над 20 000 тона дизелово гориво при теч от резервоар на топлоцентрала, предаде Ройтерс.

Държавната риболовна агенция посочи, че ще са необходими десетилетия за възстановяване на засегнатата екосистема.

Природозащитниците от Световния фонд за дивата природа (WWF) приветстваха усилията за удържане на разлива в река Амбарная с плаващи заграждания, така че да не бъде замърсено езерото Пясино край град Норилск в Арктика.

Сателитни снимки показаха голям червен разлив по реката, а местни жители пуснаха в социални мрежи кадри от замърсяването отблизо.

Течът е станал на 29 май след повреда в резервоар на топлоцентрала.

Руската миннодобивна компания „Норилск никел“, чийто е ТЕЦ-ът, съобщи, че до разлива се стигнало, тъй като колоните на резервоара, които са не мръднали от мястото си 30 години, започнали да потъват.

Компанията обяви, че вече е успяла да отстрани 500 кубически метра замърсители в реката, като за целта е извикала специалисти от Москва.

Говорителката на „Норилск никел“ каза, че до 10-14 дни ще бъде отстранено останалото количество, което според Следствения комитет заема площ от около 350 квадратни метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови