Над 180 загинали в първия ден на примирието в Сирия

OFFNews 28 февруари 2016 в 15:30 5188 1

Снимка РИА Новости

Над 180 души са загинали в първия ден от примирието в Сирия, като повече от половината от тях са били убити при атаки на "Ислямска държава" в северната част на страната, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от световните агенции.

При нападенията на ИДИЛ са убити 70 джихадисти, 20 кюрдски бойци и 10 цивилни, уточниха от организацията. Още 25 цивилни са били убити при стрелба и бомбардировки на други места в страната.

Един човек е загинал заради мъчения в затвор, а двама са починали поради липса на храна и медицинска помощ в обсаденото предградие на сирийската столица Дамаск - Дарая.

Сблъсъци между сирийската армия, бунтовниците и джихадистите са отнели живота на общо 50 бойци. 

Примирието, подкрепено от Русия и САЩ влезе в сила я полунощ в събота. То беше подкрепено и от над 100 организации в събота. Според условията на примирието групировките, които са го подписали, не трябва да бъдат нападани. 

Беше създаден и механизъм за обмен на информация за местонахождението на тези групировки. 

Сирийските бунтовници потвърдиха информацията за ударите, като обвиниха Русия за нападенията. Според Центъра за наблюдение на човешките права обаче не е известно чии са машините. 

Според опозицията в първия ден от примирието е имало 15 нарушения от страна на правителствените войски и техните съюзници, включително две атаки на „Хизбула“ в "Забадани“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови