Над 16 хил. евакуирани в Южна Турция, пламъците обхващат квартали

OFFNews 04 август 2021 в 13:43 2743 0

пожар

Снимка Getty Images

Пожар в Анталия, 2 август

Пожар в жилищна зона в Южна Турция принуди хора да се евакуират, докато страната продължава да се бори с мащабните горски пожари, съобщава Анадолската агенция. Те избухнаха миналата седмица край южните и югозападните брегове на страната.

Огънят е избухнал в квартала Бейджилер на град Милас в провинция Мугла и се е разпространил в четири квартала в Бодрум, достигайки кварталите Тюркевлери и Орен. 

Пожарът, който се разраства бързо благодарение на силния вятър, принуди жителите на едната област да напуснат домовете си. 

Във вторник вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че 16 603 жители на 3 219 домакинства в 28 квартала са били евакуирани в Южна Турция.

Най-малко 8 души загубиха живота си в пожарите от възникването им миналата сряда.

Към днешна дата Турция е овладяла 160 от 174-те горски пожара, възникнали от 28 юли досега, съобщава Дирекцията по горите. Оттам допълват, че пожари има в 39 от 81 турски провинции. 14 пожара в пет провинции в южната и югозападната част на страната все още не са овладени. Провинциите са Анталия, Мугла, Айдън, Испарта, Денизли.

От дирекцията са се отзовали на сигнали за 98 пожара в градска среда.

На терен са 16 самолета, 8 от които са безпилотни; 51 хеликоптера, вкл. един безпилотен; 850 противопожарни автомобила и водоноски; 5 250 пожарникари.

Температурата на земната повърхност в Турция и Кипър е надхвърлила 50 градуса на 2 август – показват данни на Европейската космическа агенция (ЕКА). Данните са от сателитите Copernicus Sentinel-3. Анадолската агенция ги нарича „потресаващи“.

Карта: ЕКА

„От няколко седмици Средиземноморието преживява гореща вълна, която доведе до многобройни горски пожари. Смята се, че в Турция, например, те са най-тежките от поне десетилетие насам“, коментират от ЕКА.

Докато прогнозите за времето използват прогнозни данни за температурата на въздуха, този сателитен инструмент измерва реалното количество енергия, излъчвана от Земята, и предава реалната температура на земната повърхност, разясняват от ЕКА.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови