Над 100 журналисти са убити от началото на войната между Израел и 'Хамас'

OFFNews 25 юни 2024 в 11:09 521 2

След обстрел в Газа.

Снимка БТА/АП

Кратер от израелски удар в Хан Юнис в Ивицата Газа.

Ужасяващ брой журналисти – над 100, основно палестински – са били убити от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа, което превръща този конфликт в един от най-смъртоносните за пресата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Международен консорциум от медии – 50 журналисти от 13 медийни организации – проведе разследване под егидата на международната мрежа "Забранени истории", специализирана в подобни разследвания, в продължение на четири месеца. Разследването им беше публикувано днес от редица медии, сред които "Монд", "Шпигел", "Гардиън" и пр. По време на разследването участниците в него са проучвали случаи на убити или ранени журналисти, докато са отразявали конфликта в Газа или са се опитвали да разкажат какво е ежедневието на жителите на анклава сега. Те са установили, че убитите журналисти са над 100, което е главозамайващо, отбелязва Франс прес.

"Това е една от най-крещящите атаки срещу свободата на медиите, за които съм чувал", заяви Карлос Мартинес де ла Серна, директор на Комитета за защита на журналистите.

Израелската армия отхвърля като неверни обвиненията, според които тя е взимала под прицел журналисти.

"Армията не ранява нарочно журналисти, които може да са били засегнати по време на въздушни удари или на операции, насочени срещу военни цели", каза израелската армия в изявление до разследващия консорциум.

Според нея повечето от случаите на убити журналисти, споменати от консорциума, са били на убити бойци на групировки по време на военни дейности, но те са били отчетени като убити журналисти.

Консорциумът е анализирал хиляди часове кадри и звук от Ивицата Газа, разследвал е десетки случаи, в които журналисти са били убити или ранени.

Според данни на АРИДЖ (медийна група, базирана в Йордания) най-малко 40 журналисти или медийни работници са били убити, докато са били в дома си. 14 са били убити или ранени, или взети под прицел, докато са носели жилетка, на която пишело, че са от пресата, в Газа, на Западния бряг или в Южен Ливан. 18 са били убити или ранени при удари с дрон в Газа. 4 са били убити или ранени при удари с дронове, докато са носели прес жилетките си. Най-малко 40 журналисти, работещи за медии, свързани с "Хамас" са били също убити, показва проучването.

Според Лоран Ришар, координатор на проекта "Забранени истории", журналистите в Газа знаят от дълго време, че жилетките с надпис "преса" не ги предпазват, а което е по-лошо - те ги излагат на още повече рискове

За Фил Четуинд, директор по информацията в АФП, най-обезпокояващото е, че толкова жертви журналисти във войната между Израел и "Хамас" не поражда скандал.

Според синдиката на палестинските журналисти близо 70 медийни инфраструктури са били частично или напълно разрушение от началото на конфликта.

"Ако имаше 100 или 140 убити израелски или украински журналисти, не мисля, че реакцията на света щеше да бъде същата", казва Шурук Асад, говорител на асоциацията на палестинските журналисти и допълва, че не би искал нито един журналист да умира, независимо дали е израелец, украинец или палестинец. "Журналистите трябва да бъдат защитавани независимо от страната, в която се намират", допълва той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    2

    демотиватор

    25.06 2024 в 12:32

    "Най-малко 40 журналисти, работещи за медии, свързани с "Хамас" са били също убити, показва проучването."

    Ако хамасовец остави за малко автомата и се подаде с телеобектив (и с журналистическа жилетка) да снима израелските позиции, то какъв го водиме?! ✊

    1005

    1

    ОнаясМетлата

    25.06 2024 в 12:08

    Тука броим ли Abdallah Aljamal или той вече е преквалифициран като агент на Хамас? И изобщо от тия 100 колко освен журналистическа карта са държали и заложници в домовете си?
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024