Над 100 души загинаха при потопа в Северна Корея (снимки)

02 август 2012 в 13:04 5282 1

Снимка: ЕПА / KCNA / БГНЕС
Снимка: ЕПА / KCNA / БГНЕС

Над 100 души загинаха при наводненията и свлачищата след проливните дъждове в Северна Корея, предаде Франс прес.

Потопът в следствие на природната стихия е оставил повече от 84 000 души без покрив и е унищожил близо 46 000 хектара посеви.

Поройните дъждове, разразили се на 29 и 30 юли в някои източни и западни крайбрежни райони на страната, взеха най-малко 31 нови жертви, а други16 души са в неизвестност.

При наводнения и свлачища в резултат на продължилите около седмица порои по-рано през юли загинаха 88 души.

Специален екип на ООН е пристигнал в Северна Корея в двата най-тежко пострадали района, за да направи оценка на щетите и да изработи план за оказване на помощ.

Според представители на Червения кръст, които се намират в засегнатите райони, населението има спешна нужда от питейна вода, храна и медицинска помощ.

"Правителството раздаде порциони с храна, но хората се питат какво ще стане след това", заяви Франсис Маркъс, говорител на Международната федерацията на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в Пекин.

По информация на висш южнокорейски представител, правителството в Пхенян е пратило в най-пострадалите райони военни хеликоптери, разположени близо до границата с Южна Корея. По думите му това било показателно за мащаба на бедствието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови