На Турция й омръзна снизходителното отношение в преговорите с ЕС, заяви Чавушоглу

ОFFNews 15 ноември 2016 в 12:30 3128 0

На Турция й е омръзнало снизходителното отношения в преговорите за присъединяване към Европейския съюз, заяви външният министър Мевлют Чарушоглу, цитиран от Ройтерс.

Министърът направи изявлението по време на пресконференция с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Анкара. Чавушоглу допълни, че връщането на смъртното наказание, което на практика би сложило край на преговорите с Брюксел, е решение на турския народ.

Изказването му идва ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза възможността за провеждане на референдум за членството на Турция в блока. 

Щайнмайер от своя страна коментира, че е против прекратяването на преговорите между Брюксел и Анкара, която е ключов партньор на съюза в ограничаване на мигрантския поток.

Остро изказване направи и премиерът Бинали Йълдъръм. "Европейският съюз трябва да избира между Турция и своите врагове", заяви Йълдъръм пред съпартийци от Партията на справедливостта и развитието. Той допълни, че Турция няма намерение да промени антитерористичните си закони, което е основно изискване на ЕС. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови