ЕС разкритикува Турция за нарушаване на човешките права и демокрацията

ОFFNews 08 ноември 2016 в 14:45 3341 1

ЕС излезе днес с декларация, обръщаща внимание на случилото се в Турция през последните месеци, което съюзът определя като тревожно и противоречащо с принципите на демокрацията. Документът е представен в контекста на  оценяване на изпълнените от южната ни съседка критерии за присъедини към блока, ден преди ЕС да публикува доклад по въпроса.

Изявлението от името на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Морегини се концентрира върху начина, по който Анкара нарушава човешките права при борбата си с Кюрдската работническа партия (ПКК) и прокюрдската опозиция в парламента.

Текстът посочва като примери за обезпокоителни действия предложеното връщане на смъртното наказание след опита за преврат през юли, ограниченията върху свободата на словото, включително скорошните арести на журналисти и закриване на медии.

"Наскоро арестите на съпредседателите на втората по големите опозиционна Демократична партия на народите, както и задържането на няколко от народните й представители, са изключително тревожния развития, които отслабват върховенството на закона, спазването на човешките права и фундаменталните свободи и компрометират парламентарната демокрация в Турция, същевременно изостряйки напрежението в Югоизтока и допълнително поляризират турското общество като цяло", пише в изявлението. 

ЕС осъди терористичната атака в Диарбекир и заяви, че ще застане до Турция в борбата й с тероризма, но според декларацията тази борба трябва да се води спазвайки демократичните принципи. 

"Връщането към честен политически процес и към истински политически диалог е ключово за демокрацията в страната и стабилността в региона", се допълва в декларацията. Тя осъжда премахването на имунитета на част от турските депутати през май, което според ЕС трябва да се прави с пълна прозрачност и за конкретни случаи, без да бъде съобразявано с политически условности. 

"ЕС и неговите държави членки припомнят осъждането на опита за преврат от 15 юли и признавайки необходимостта Турция да предприеме ответни действия, призовават Турция да пази своята парламентарна демокрация", се настоява в текста. Въпреки всички от съюза отбелязват, че всички държави членки ще продължат да следят прогреса на страната и са готови да поддържат диалога с Анкара.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews