Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

На турско-гръцката граница напрежението не стихва: шестима ранени, един от тях почина

OFFNews 05 март 2020 в 09:22 6304 0

Шестима бежанци или мигранти са били ранени вчера при ескалация на напрежението на гръцко-турската граница край Пазаркуле. Един от тях е починал, съобщава кореспондентът на БНР Мариян Карагьозов, който се намира от турската страна.

Днес в Одрин е дъждовно и може би лошото време допринася за значителния спад на преминалите границата в сравнение с пика на кризата. За последните 24 часа те са около 5000 души, съобщава кореспондентът. Голяма част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, но близо до нея, така че ако се чуе, че границата се отваря, да могат веднага да преминат.

Липсата на подходящи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в импровизирани лагери, палатки - направили са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати сгради. Нямат достатъчно средства, за да покрият санитарните си нужди. Най-вероятно се мият в джамиите.

Мнозина казват, че не искат да преминават незаконно, очакват границата да се отвори и да преминат легално. Сред причините за това вероятно е силният отпор на гръцките гранични власти – някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и т.н.

"Огромна част от струпалите се там хора са израснали в много по-различна среда и не разбират много добре как функционира западният свят - споделя кореспондентът. За тях понятия като “граничен контрол“ и “визи“ са далечни."

Откъм гръцка страна в Кастаниес остава засилено полицейското и военното присъствие. Граничният пункт е затворен, както и порталът към ничията земя и браздата с Турция, предава кореспондентът на БНР Гърция Лъчезар Вълев. Властите съобщават, че вчера са арестували 11 души, предимно от Афганистан, и са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews