На среща с Меркел Путин увери, че не се меси в политиката на други държави

OFFNews 02 май 2017 в 17:38 5180 3

Снимка EPA

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Двамата обсъдиха редица ключови международни проблеми, сред които борбата с тероризма, ситуацията в Близкия изток и работата по Минските договорености.

Меркел нарече Русия "важен партньор" и допълни, че се надява санкциите срещу Русия да бъдат свалени, но това ще се случи едва след изпълнението на Минските договорености.

Путин подчерта, че Германия остава един от водещите икономически партньори на Русия, „независимо от някои политически сложности и колебания на глобалната икономическа конюнктура“.

Той подчерта, че през януари – февруари търговията между двете страни се е увеличила с 43%, Германия е най-големият купувач на руски природен газ, който задоволява около 35% от потребностите на страната.

Една от основните теми за разговор между двамата е била ситуацията в Украйна.

Двамата се обединиха около мнението, че за момента не трябва да се правят промени по Минския договор, тъй като е по-важно да започне спазването на настоящите договорености. Въпреки това и двамата изразиха мнение, че без Минските договорености положението би било много по-лошо в сравнение с настоящото.

В отговор на въпрос Путин подчерта, че никой не е отделял Донбас от Украйна, но това се случва с помощта на уркаинските власти, които са прекратили финансовите отношения с областта, спрели са доставките на суровини за заводите и са спрели достъпа на електричество.

Меркел се съгласи, че диалогът в Украйна трябва да продължи. 

Путин отговори и на въпрос за протестите в страната, като посочи, че силите на реда спазват закона и ще продължат да го спазват. Той допълни, че действията им са по-сдържани от тези на полицията в редица европейски държави, където се е стигнало до използването на сълзотворен газ. 

На въпрос за намесата на Русия на изборите в САЩ и за евентуална намеса на изборите в Германия Меркел отговори: "Не съм от онези хора, които се страхуват. Разбира се, хибридното водене на войни играе определена роля във военната доктрина на Русия. Но и аз уверено изхождам от това, че ние в Германия ще проведем сами нашата предизборна кампания".

Руският президент увери, че страната му никога не се е месила във вътрешната политика на други държави, и призова другите да не се месят във вътрешните работи на Русия, като допълни, че в продължение на много години се правят опити за намеса отвън.

Меркел призова Путин и да помогне за спазването на правата на хомосексуалните в Чечня след информацията за преследване на хората с нетрадиционна сексуална ориентация в републиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови