Путин и Тръмп ще разговарят по телефона

OFFNews 02 май 2017 в 11:16 2476 1

Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин ще разговарят по телефона днес следобед, съобщиха от Белия дом, цитирани от Франс прес и БТА. 

От Кремъл потвърдиха информацията, без да уточняват каква ще е темата на разговора между двамата президенти. Разговорът ще се проведе в 19.30 часа българско време. 

Най-вероятно обаче разговорът ще включва ситуацията в Сирия, посочи Ройтерс. 

Това ще бъде третият телефонен разговор между Тръмп и Путин от встъпването в длъжност на американския президент. 

На 28 януари Путин се обади на Тръмп, за да го поздрави за встъпването му в длъжност, и двамата обсъдиха борбата с джихадистката "Ислямска държава". А по време на последния им разговор на 3 април Тръмп увери Путин в подкрепата си за Русия след бомбения атентат в метрото на Санкт Петербург.

Отношенията между САЩ и Русия са наблюдавани внимателно, откакто американските разузнавателни служби обявиха, че хакери, командвани от Кремъл, са проникнали в информационната мрежа на ръководството на Демократическата партия преди президентските избори, които доведоха на власт Тръмп.

Русия многократно отрича каквато и да било намеса в американските избори. ФБР също така проучва връзките между членове на екипа на предизборната кампания на Тръмп и руското правителство, а Пентагонът разследва плащания, получени от бившия президентски съветник за националната сигурност Майкъл Флин от компании, свързани с властта в Русия. 

Напрежението между САЩ и Русия се увеличи в последните седмици, след като Тръмп нареди атаката в Сирия в отговор на химическата атака в Идлиб, за която обвини Башар Асад. Москва, която подкрепя Асад, настоява, че атаката е извършена без никакви категорични доказателства, че става въпрос за химическа атака и че тя е извършена именно от силите на сирийския президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови