На четири очи: Джо Байдън и Си Дзинпин ще разговарят в понеделник в кулоарите на Г-20 на Бали

OFFNews 10 ноември 2022 в 19:10 1642 0

Си Дзипин и Джо Байдън

Снимка БТА / АР

На 18 март Байдън и Си се срещнаха виртуално.

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 на остров Бали, Индонезия, на фона на все по-обтегнатите отношения между САЩ и Китай, обяви днес Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Това ще бъде първата среща на четири очи между лидерите на двете най-големи световни икономики, откакто Байдън стана президент през януари 2021 година. Срещата ще се проведе броени седмици, след като Си беше преизбран за трети пореден петгодишен мандат начело на Китайската комунистическа партия.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че лидерите ще се срещнат, за да "обсъдят усилията за поддържане и задълбочаване на линии за комуникация между двете страни и да управляват конкуренцията и да работят заедно в сферите, в които интересите им съвпадат, особено по отношение на транснационални предизвикателства, които влияят на международната общност".

Байдън вчера каза пред репортери, че възнамерява да обсъди със Си растящото напрежение между Вашингтон и Пекин по темата за самоуправляващия се остров Тайван, търговската политика, отношенията на Пекин с Русия, както и по други теми.

Висш служител от администрацията на американския президент, пожелал да запази анонимност, каза, че не се очаква в резултат на срещата да бъде публикувано съвместно комюнике или друг подобен пробив, а целта на Байдън е да създаде основа за двустранните отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови