МВФ одобри 1,3 млрд. долара финансиране за икономиката на Украйна

OFFNews 08 октомври 2022 в 08:06 947 0

МВФ

Снимка Архив

Средствата са за поддържане на икономиката на Украйна

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри спешно финансиране за Украйна от 1,3 млрд. долара, за да поддържа икономиката си, предаде БНР.

Средствата от Международния валутен фонд за Украйна ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната, одобрена от институцията миналия месец.

Директорът на МФВ Кристалина Георгиева приветства решението и посочи, че правителствата на държавите членки, които помагат на Украйна финансово, са обещали да направят така, че Киев да може да обслужва дълговете си към фонда.

Украинският президент Володимир Зеленски, който по-рано през седмицата обяви, че трябват превантивни удари срещу Русия, заяви пред Би Би Си, че е бил разбран неправилно и призивът е бил за санкции. "Трябва да се използват превантивни ритници, а не нападения. Не сме терористи, не воюваме на чужда територия“, каза Зеленски, като отново засегна въпроса за възможна употреба на ядрено оръжие от Русия.

"Те не са готови да го направят, да го използват, но започват да говорят за това. Те самите не знаят дали ще го използват или не. Смятам, че е опасно дори да се говори за това", каза Зеленски.

Той добави, че Киев ще воюва, докато изтласка руските войски от всички международно признати украински територии, които руският президент Владимир Путин обяви за анексирани в края на септември. При контранастъплението са освободени вече 2500 квадратни километра, подчерта украинският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови